Att vara modig på riktigt.

Jag har sneglat på vad som händer i Burma just nu och jag oroar mig för att att det kan gå riktigt illa. Bakrunden till de protester som leds av Buddist munkar började med att militärdiktaturen den 15:e augusti bestämde sig för att höja bensinpriset med 500%. Den första vågen av demonstranter den 19:e augusti i Rangoon bestod till mesta delen av 400 studenter och politiska oppositionella, en demonstration som snabbt blev våldsamt avbruten av militären. Resultatet, de flesta blev arresterade.

Den 5 september deltog ett flertal buddist munkar i fredliga demonstrationer i Pakokku en ort som är ungefär lika stor som Lund. Militären slog ner den demonstrationen också och det resulterade i tre skadade munkar som man vet. För att markera mot detta ockuperade munkarna en statlig byggnad och begärde att militären skulle be om ursäkt före den 17:e september för att ha skadat munkarna. Efter att militären vägrat be om ursäkt så har munkarna dragit tillbaka all religiös service de har givit militären och deras familjer.

Och sedan dess har demonstrationerna blivit större och större. Munkarna beskrivs som diciplinerade och vägrar att tillåta civila att delta i demonstrationerna men folk står vid sidan av och applåderar. Jag antar att det skulle bli mycket lättare för militären att använda kraftspråk mot en blandad grupp av civila och munkar istället för en renodlad grupp av buddist munkar.

I skrivande stund har inte militär diktaturen bestämt sig hur de skall förhålla sig till detta. Detta är en mycket farlig situation för munkarna och det kan sluta mycket illa. Får hoppas att det hela slutar lyckligt.

Annonser

0 Responses to “Att vara modig på riktigt.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: