Översatt artikel om Burma

Franskt oljebolag anklagad för brottslig förbindelse med militär regim.

Av John Lichfield i Paris (orginal här)

Publicerad den 4 oktober 2007 (översatt 5 oktober)

Franska oljegiganten Total står inför förnyade anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter utförda av militärregimen i Burma.Ett federalt åklagarkontor i Belgien har åter igen öppnat upp ett fem år gammalt fall som drivits av fyra Burmesiska flyktingar, som anser att Frankrikes största bolag bidragit till kränkning av mänskliga rättigheter genom användning av tvångsarbete försedda av juntan för att bygga gasledning under 1990-talet. Ett preleminärt domstols förhör förväntas äga rum senare i denna månad enligt Alexis Deswaef, den belgiska advokaten som företräder flyktingarna.

Belgiska regeringens beslut efter landets konstitutionella domstol beslutat att öppna upp fallet igen är ett nytt bakslag för Total som kämpar för att försvara sin närvaro i Burma. Även Frankrikes regering som försvarat Totals Burmesiska aktiviteter i flera år, de har nyligen accepterat att oljegiganten kan vara sårbara för de nya EU sanktioner mot Burma regimen och europeiska bolag som har verksamhet där.

Total , den största investeraren från väst i Burma har byggt och håller igång en gasledning i ett konsortsium med Burma national oil company och Unocal från USA ny en del av Chevron, för att transportera gas från ett fält i södra Burma till anläggning i Thailand . Burmesiska oppositionella grupper har i flera år anklagat Total – världens fjärde största oljebolag – för att vara en stor källa till pengar för den hårdförda militära regeringen men beskyllningarna framförda i Belgien 2002 är inte allt.

De fyra flyktingarna hävdar att Total och deras chefsofficerare jobbade ihop för att använda tvångsarbete och tortyr på den lokala befolkningen tillsammans med Burmas armè under tiden som 600 miljoner punds gasledningen byggdes.Total medger att de betalade Burmas armè för att ”skydda” men de hävdar att det inte fanns några direkta bevis för kränkningar av mänskliga rättigheter. Kärande säger att bolaget inte bara försåg Burmas regering med pengar utan också med ”militär och logistisk” hjälp. Total måste ha vetat , säger de anklagande, att armèn både förslavade och torterade den lokala befolkningen. Anklaganden riktas mot Total som en instutition men också mot styrelseorföranden Thierry Desmarest, och förra ansvarige för bolagets Burma operation Hervè Madeo. Enligt belgisk lag kan i teorin vem som helst från vilket land som helst bli prövade i Belgisk domstol om de anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Lagen blev justerad in 2003 efter ett bombardemang av globala stämmningar som hotade att täppa till hela det juridiska systemet. Det var orsaken till att stämmningen ogillades i högsta appellerationsdomstolen år 2005. Nu har en konstitutionell domstol i Belgien bestämt att det är ok att pröva fallet. En av de Burmesiska käranden är officiellt erkänd som flykting i Belgien, vilket ger honom samma rättigheter som en Belgisk medborgare. Herr Deswaef säger att undersökarna kommer att få ”fysiska bevis på Totals medverkan till brott”.

Tack till GES-invest för tipset om artikeln eventuellt felaktigheter i översättingen är mitt fel.

3 Responses to “Översatt artikel om Burma”


  1. 1 rawiamorra 6 oktober, 2007 kl. 14:23

    essbeck,

    ”Frankrikes största bolag bidragit till kränkning av mänskliga rättigheter genom användning av tvångsarbete försedda av juntan för att bygga gasledning under 1990-talet…”

    Det första det faller mig in är : Vilket århundrade lever vi i egentligen? Men bittert konstaterar jag att jag inte är särskilt förvånad! Kolonialismen är i högsta grad levande! Fast vi har länge talat om den som om den hörde till det förflutna.

  2. 2 essbeck 6 oktober, 2007 kl. 19:47

    Jo jag vet rawia. Skall påpekas att hela skulden verkar delas mellan ett franskt bolag, ett bolag från USA och Burmas stat . Och Burmas stat det innebär de som har makten. Iallafall när det gäller byggande av själva gasledningen.

    Det skulle vara intressant att fråga aktieägare i Total hur dom ser på Burma till exempel ?

    Kul att du kunde titta in Rawia. 🙂


  1. 1 Fond wars II, Essbeck strikes back « Nordic Dervish Trackback vid 6 oktober, 2007 kl. 09:17

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2007
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: