FRA lagen

Så här kommenterar partierna FRA lagen innan omröstningen på deras hemsidor.

Socialdemokraterna (130 platser av 349 i Riksdagen)

Den borgerliga regeringens förslag innehåller flera brister, bland annat reglerar den inte integritetsskyddet för den enskilde tillräckligt. Därmed uppfylls inte de krav som en modern stat ska ställa på rättssäkerheten. (Länk)

Moderaterna (97 av 349)

Vi anser att förslaget innebär en tydligare och rättsäkrare reglering än dagens läge, och försvarsutskottets borgerliga majoritet har också föreslagit ytterligare förtydliganden av rättssäkerhetsgarantierna. (Länk)

Centerpartiet (29 av 349)

Signalspaningsfrågan är mycket svår. Centerpartiet brinner för integritetsfrågorna och har drivit fram betydande förbättringar ur integritetssynpunkt i lagförslaget jämfört med tidigare förslag. Vad som motiverar förslaget är varje lands rätt att skydda sig mot allvarliga yttre hot, till exempel av militär art eller av terrorkaraktär. Detta har Sverige gjort sedan andra världskriget. (Länk)

Folkpartiet (28 av 349)

Integriteten kan hotas av såväl enskilda individer som av myndigheter. Det är staten som har huvudansvaret att skydda den enskildes integritet när den hotas – oavsett om hotet kommer ifrån någon annan individ, företag, organisation eller myndighet. (Länk)

Kristdemokraterna (24 av 349)

Kampen mot terrorism är långsiktig och kräver internationell samverkan. Den måste föras med alla tillgängliga medel och samtidigt respektera mänskliga rättigheter. Alla länder har rätt till självförsvar mot internationell terrorism, även med militära medel. Men denna självförsvarsrätt behöver definieras och analyseras kontinuerligt. (Länk)

Det bör understrykas att detta kommer från deras beskrivning av Säkerhet och försvar då vid skrivande stund inte fanns en specifik kommentar on FRA lagen. Det finns denna artikeln på KDs hemsida , men den sammafattar specifikt hur KD,C,fp och M såg på det tillsammans. Min tanke är att komma närmare hur partiet tycker ensamt utan att ha pratat sig samman med andra.

Vänsterpartiet (22 av 349)

Nu vill regeringen ge FRA ännu mera makt att övervaka oss. Man vill skapa en gigantisk kontroll- och övervakningsapparat som avlyssnar alla våra telefonsamtal och läser alla våra sms och mejl. Det är ett uppenbart hot mot våra fri- och rättigheter. Vänstepartiet anser att rätten till privatliv är bland det värdefullaste vi har och tänker självklart rösta nej. (Länk)

Miljöpartiet (19 av 349)

Eftersom nästan alla e-post, sms, chattar och telefonsamtal passerar någon gräns innebär det att avlyssningen släpps fri och får riktas mot vem som helst, utan brottsmisstanke. Regeringen och myndigheter kommer sedan att kunna söka i den sparade kommunikationen vilket gör att lagen lätt kan missbrukas.
Miljöpartiet har varit motståndare till lagen från början och vill istället förstärka grundlagen för att förhindra den här sortens integritetskränkande lagar. (Länk)

Info om den nya FRA lagen

Annonser

0 Responses to “FRA lagen”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juni 2008
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Annonser

%d bloggare gillar detta: