Arbetslösheten är lägre på Island jämfört med Sverige.

Trots Islands finansiella kris så är arbetslösheten på Island procentuellt sett lägre än den är i Sverige.Det beror på att de låg på en arbetslöshet som var ungefär 1 % innan krisen kom. De har näringsverksamhet som går bra trots krisen, det är fiskeindustrin, mjukvaruutveckling för datorer och turismen.

Den konflikt som existerar mellan Island och Storbrittanien/Nederländerna gäller att Island hävdar att bankgarantin inte gäller för bankverksamhet som Landsbanki gjort genom Icesave utanför Island. Nu har de röstat igenom en lag där Island förbinder sig att täcka skulderna som uppstått på grund av Landsbankis dåliga affärer utomlands. Det handlar om att Island tar på sig en skuld på 40 miljarder kronor.

Presidenten på Island vill inte skriva på lagförslaget och det verkar som att det kommer att gå till en folkomröstning. Vad det handlar om är att Islänningarna vill inte ta på sig en skuld som bankmännen har skapat då de spekulerat i utlandet. Det verkar som att det kommer att bli folkomröstning om detta och det skulle jag tycka vara rimligt. Som sagt handlar det om att ta på sig en skuld på 40 miljarder kronor. Jag tycker inte att det känns rimligt att Islänningarna skall behöva ta ansvar för privat näringsverksamhets dåliga affärer.

När Islänska banker verkar i Storbrittanien borde det vara brittisk bankgaranti som gäller till exempel. Det är det brittiska finanssystemet själva som måste gå in och begränsa vilka som de anser har rätt att verka på den brittiska marknaden. Det känns inte rimligt att Islänningarna skall plocka upp en nota på 40 miljarder för att en privat bank inte klarar av att göra affärer inom ett område där de förmodas vara kunniga.

Andra bloggar i samma ämne.

Röda Berget

Nemokrati

Annonser

2 Responses to “Arbetslösheten är lägre på Island jämfört med Sverige.”


 1. 1 komigenuva 7 januari, 2010 kl. 19:05

  Mycket bra och informativt inlägg du har skrivit. Jag tycker naturligtvis att det är en helt rimlig ståndpunkt – och all den här spekulationen som de här spelmissbrukarna har ägnat sig åt utomlands tycker jag att de ska stå för helt och hållet själva – alternativt skriva på låneförbindelser med återbetalningskrav som de kan ägna resten av sina liv åt att betala tillbaka. Det ska inte behöver gå ut över en fungerande realekonomi. Jag hoppas islänningarna statuerar ett exempel mot finanshajarna. Så kanske de nån gång lär sig att sluta spela rysk roulette med andras pengar.

 2. 2 essbeck 7 januari, 2010 kl. 20:57

  Det känns inte rimligt att Islänningarna skall plocka upp notan för detta.

  Om man skall vända på det och finanshajarna gör stora vinster på sina spekulationer då är det inte Islänningarna som stått för riskerna som får pengar i sina fickor utan aktieägarna.

  Både Storbrittanien och Nederländerna har ett eget ansvar när det gäller detta att själva se över vilka bankaktörer de har som verkar i sitt eget land.

  Det finns ingen som tjänar på att ha en bank i landet som tar spekulativa risker som de inte har ekonomisk täckning för.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2010
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: