Iran det senaste året.

Abbas Jafari Dowlatabadi sitter framför mikrofonerna och pratar med IRNA den statliga  diktaturkontrollerade nyhetsbyrån i Iran. Han är åklagare för Teheran och argt proklamerar  efter massarresteringarna att ”dem som tänt eld på fordon och begått andra brott” har gjort sig skyldig till ”mohareb”. ”Mohareb” är ett brott som betyder att man har begått ett brott mot gud enligt diktaturens sätt att se det och det ger dem rätten att avrätta dessa personer enligt deras sätt att se det.

Först måste de få de arresterade att erkänna genom att banka skiten ur dem eller på annat sätt framtvinga bekännelsen med beprövade tortyrmetoder. Eftersom de diktaturen har bestämt att gud är på deras sida och de andra i grönt går mot guds vilja så tror de bokstavligen på att de utför guds vilja.

Så fritt fram för de som anser att de har gud på sin sida att bruta ben, dra ut tånaglar, våldta demonstranter av båda könen, man på kvinna eller man på man.  Alla metoder är tillåtna för diktaturen som anser att de har gud på sin sida skall få den gröna demonstranten att bekänna.

Vid sidan av detta har diktaturen bråttom att stifta lagar för att påskynda processandet av denna typ av brott så de snabbt kan föra de som de anser är skyldiga till galgen. Diktaturen är trots allt inte folkligt förankrat. Om de skulle vara detta så hade de inte varit en diktatur. Men de har en metodik att behålla makten.

När det är val så bestämmer de vilka som får delta med hänvisning till guds vilja enligt deras sätt att se det. Det gäller att vid det steget se till att plocka ett antal kandidater så att diktaturen får den de vill ha som ”demokratiskt vald president”. I somras gick det inte så bra för diktaturen och de var tvungna att fuska för att vinna. Detta föll inte i god jord och människor tog sig ut på gatorna för att protestera.

Diktaturen blir rädd när folket reser sig på detta sättet, många av de som sitter vid makten är veteraner från den senaste revolutionen 1979 där de slutligen stod som segrare efter att de fått mycket blod på sina händer. De förstår folket och deras vrede för en gång var de på den sidan mot Shahen av Iran som var en nickedocka till Storbrittanien och USA. De förstår att om de inte lyckas kontrollera folket så riskerar makthavarna att förlora sina privileguim, sitt hem och kanske även sina liv.

Det är populärt för diktaturen att knuta de gröna demonstranterna samman med USA , Storbrittanien, gamla Shah anhängare eller någon annan grupp som är mot guds vilja enligt diktaturens sätt att se det. De håller anklagelsen framför sig som sköld och slänger ut det på demonstranterna, inte för att det finns några belägg för att det är sant utan bara för att ge en ursäkt att arrestera dem och sedan få dem att bekänna efter ”förhör”.

I skuggan av allt detta bestämmer Sverige att känns ok att skicka sin ambassadör att närvara dagen då ”den folkvalda presidenten” svärs in igen. Att sitta där och legitimera diktaturen. ”ingen avsikt att gratulera” skriver Bildt, ”Närvarande diplomater är alltid bättre rapportörer” fortsätter han. Ryggradslöst säger jag. Är vi svenskar för att legitimera diktaturer som dessa ? Varför kunde vi inte avstått att närvara ?

Det finns ungefär 90 svenska företag som verkar i Iran som 2005 stod för ett exportvärde motsvarande 7,8 miljarder svenska kronor och vi importerade samma år varor till ett värde av 1,2 miljarder kronor.

Är det för att skydda den exporten som vi skickar ambassadören att närvara och bortse från att landet är en diktatur ?

—————————

Andra bloggar.

Nima Dervish skriver en hel del om Iran

Annonser

0 Responses to “Iran det senaste året.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2010
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: