Stockholms frihet att välja ?

Tittar på SvD (oberoede Moderat) ledarsida och de pratar om fri etableringsrätt inom vårdsektorn. Jag tycker det är intressant hur de pratar om frihetsbegreppet. Att använda ord som planekonomi får mig att tänka på gamla Sovjet där de centalstyrde allting och det var ju inte så effektivt.

Vården handlar om frihet för människan, inte frihet på privata företagens villkor. En vård på företagens villkor betyder inte högre tillgänglighet eller högre kvalitè på vården, utan mer kostnader för patienten. Någonstans måste vinsten tas ut och det är inte alltid så att alla patienter klarar av att betala kostnaden så är man en person med små slantar på fickan blir denna typ av vård otillgänglig.

Tänk er en situation där man blivit felbehandlad på ett privat sjukhus. Samtidigt som man vet att man har blivit felbehandlad kommer företaget som ligger bakom sjukhuset att ta strid mot detta därför att det kan bli dålig publicitet och skrämma iväg kunder. Det är svårare för staten att få insyn i en felbehandlingsprocess där kontaktytan inte ligger innanför verksamhetens väggar.

Surt verkar SvD peka på att de rödgröna vill avskaffa valfriheten när det är precis tvärt om. De vill bevara valfriheten så tillvida att folk skall fortfarande ha kvar friheten att välja att uppsöka hjälp när de blir sjuka. Ett livskraftigt privat sjukvårdsalternativ betyder mer kostnader för patienten och det innebär att de med sämst ekonomi tvingas avstå från att uppsöka vård.

Vem tjänar på det ?

Annonser

0 Responses to “Stockholms frihet att välja ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: