Rättvisa ?

Jag ser att Moderaterna sätter igång en rättvisekampanj. Utan att ha tittat på deras eget material på moderaternas sida så funderar jag över ordet rättvisa.

Allt kan man sälja med mördande reklam sägs det, men det är svårt att sälja en produkt som människor levt med under denna mandatperiod och kanske inte mått så himla bra med.

Moderaterna och Alliansens produkt är väl känd, man har sett vad som hänt under mandatperioden, vissa har fått det mycket bättre men väldigt många har fått det sämre.

Jag kommer att tänka på valkampen i USA 2008 året där Barrack Obama mötte ett av Sarah Palins retorik med orden ”You can put lipstick on a pig but it’s still a pig”. Naturligtvis reagerade högern i USA genom att tolka det som att Obama kallat Palin för en gris, men det handlar inte om det. Det är ett ordspråk som säger ungefär att även om man packar in förslagen i glattiga och fina paket så är det samma typ av innehåll.

Jag har en bild av vad rättvisa betyder, och jag tror också att alla människor har en individuell tolkning av ordet betyder. Jag tycker att man skall vara väldigt försiktig att ta sin egen inre bild av vad rättvisa är och länka fast det med politisk retorik och tro att vad man menar med rättvisa är det samma som en moderat menar.

Jag tänker tillbaka på förra valet 2006 då det stora modeordet från Moderaternas retorik låda var utanförskap. Efter att de vann makten i 2006 så missade de totalt att formulera exakt vem så är i utanförskap och vem som inte är i utanförskap. Jag vill gärna tro att det var omedvetet från alliansens sida att inte politiskt formulera det exakt, men jag vet egentligen inte om det är så utav slarv.

Varför är det så viktigt att formulera utanförskapet som ord ?

Jo för om man har en exakt politisk definition av ordet utanförskap så kan man systematiskt jobba med att minska utanförskapet. Har man inte dessa defintioner klara för sig så är det risk att man kastar skattepengar på åtgärder som inte är effektiva och farmförallt inte mätbara.

För att knuta an till Moderaternas rättvisekampanj så vill iallafall jag veta exakt hur Moderaterna som parti definierar rättvisa som begrepp. Om det bara tyst finns där som ett ord där alla får relatera och tolka vad de tror att Moderaterna menar när de pratar om rättvisa då vet jag inte riktigt vad de egentligen menar.

Det finns en referensram som ligger som en blöt filt över alla människor som lever i Sverige, det handlar om förändringar av regler och lagar som hänt under senaste mandatperioden. Där kan varje människa tolka av och känna in och bilda sig en uppfattning om hur alliansen har sett på rättvisefrågorna och alla andra typer av frågor.

Det känns som julafton redan varit för alliansen, det måste vara svårt att försöka imponera med att ge samma typ av klappar under granen år efter år. Jag tror inte det hjälper att man packar in samma paket i ett finare och glattigare papper.

Jag efterlyser en ”klar och tydlig” definition av ordet rättvisa från Moderata partiet.

Andra bloggar

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33,

Tidningar

1, 2, 3, 4, 5, 6,

Annonser

0 Responses to “Rättvisa ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
april 2010
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: