Demoskop igen.

Skrev om Demoskop i min förra bloggpost och nu poppar de upp igen. Jag är ganska skeptisk till demoskops mätningar på grund av deras ägarstruktur. Det är svårt att få insyn i hur slumpmässigt deras urval är och vad jag förstår så har de börjat jobba med internetpaneler. Men man får väl ta det med den humor som det förtjäna och unna allianssidan att jubla litegrann.

Sällan har väl 1000 personer utvalt av demoskop fått så många allianssupportar att jubla och det är väl bara för dem att passa på.

Jag skall titta lite på politisk tro som är knutet till mätningen. Dvs olika parters analys av siffrorna som är intressanta.

Kan titta på demoskops egen analys som man kan hitta här.

Där tror man att miljöpartiets tapp i mätningen beror på annonseringen av bensinskattehöjningen och att folkomröstningen av förbifarten inte fallit i god jord. Schlingmann tolkar det som att väljarna nu har lämnat fasen där de kunnat ”önskedrömma om de rödgrönas politik”.

Olof Ruin professor i statsvetenskap är skeptisk till täta mätningar som cirkulerar i media och tycker inte att det går att dra några slutsatser av alliansens uppgång. Han säger också att ur demokratisk synvinkel kan det vara vanskligt att mäta hela tiden och pekar på att folk helt enkelt kan bli uttröttade.

Staffan Johansson, statsvetare är skeptisk, han pekar på att inget har hänt som gynnat alliansen, han säger också att det här är ett avvikande resultat som låter osannolikt jämfört med vad vi sett tidigare. Han tycker att siffrorna för SD är ovanligt låga.

Ibrahim Baylan säger att det här är en bra väckarklocka för de som tror att valet redan är avgjort fyra och en halv månad före valdagen. Det är det inte, utan nu gäller det att kavla upp ärmarna och jobba på ända in i mål.

Ulf Bjereld, statsvetare, socialdemokrat och bloggare säger att Demoskops undersökning är delvis genomförd innan skuggbudgeten lades fram, och det är inte rimligt att tro att debatten kring de rödgröna förslagen redan hunnit göra avtryck i opinionen.

Journalisten Marie Söderqvist på expressen tycker att mätningen bekräftar det hon har trott länge, att alliansen kommer att vinna i höst. Hon anser att alliansen är mer samspelta och att de rödgröna ägnat hela våren åt att låtsas vara kompisar.

Mats Knutson på svt beskriver det som politisk dynamit men säger också att man skall vara försiktig när det gäller att dra allt för stora växlar på detta.

Sydsvenskan drar slutsatsen att första maj firandet och skuggbudgeten inte gynnat de rödgröna.

Och hur diverse bloggar tycker kan ni se nedan.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30,

31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39,

Annonser

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2010
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: