Afghanistans vara eller inte vara.

Jag ser att försvarsministern skriver om Vänsterpartiets kongress. Det finns en försvarsöverenskommelse som man kan hitta här.

Det finns två viktiga orsaker till att Vänstern inte kommer att driva frågan.

Den första orsaken är att de har 6 partier mot sig i riksdagen som är eniga om att Sverige skall närvara militärt i Afghanistan.

Andra orsaken är att det finns andra frågor som ligger mycket högre upp på listan som har större betydelse för vanligt folk. Sociala skyddsnätet, arbete , skatter, sysselsättning, skola, äldeomsorg där de hellre vill vara med att styra upp. De skulle aldrig göra en stridsfråga utav Afghanistanfrågan. Jag förstår att alliansen tror och hoppas över det men det finns andra frågor närmare hemmet som är mer akut.

Sedan är det faktist så att om USA bestämmer för att dra sig ur Afghanistan då måste Sverige göra det också. Då kan de 6 partierna vara hur positiva som helst till närvaron i Afghanistan, det hjälper inte ändå.

Det finns en tydlig skiljelinje mellan blocken när det gäller försvarspolitiken. De rödgröna vill att Sverige skall bestämma själv vilka militära uppdrag de skall vara med i, allianssidan vill knuta an Sverige till Nato och därmed flytta det militära beslutsfattandet till Washington DC.

Jag vill att Sverige skall bestämma själv. Tydligen tror inte allianssidan att Sverige klarar av detta.

Jag tycker det är dåligt att alliansen fegar när det gäller energi och koldioxidskatten. Det finns två faktorer som bestämmer ifall skatten kommer att gå upp. Det är priset på råolja och dollarkursen. Går dessa faktorer upp så blir bensinen dyrare och per automatik kommer det att bli en indexuppräkning baserat på konsumentpriset vilket gör att skatten på bensin kommer att gå upp.

Min poäng här är att alliansen är ingen garrant för att skatten skall hållas på samma nivå när det gäller bensinen, det beror på yttre omständigheter. Så jag kan garantera att det kommer inte komma några löften från allianssidan där de lovar att inte höja energi eller koldioxidskatten. Eller ja , de kanske lovar det men det är inte seriöst för det skulle vara som att lova att priset på råolja inte skall gå upp eller att dollarkursen inte skall gå upp.

Förra valet lovade Kd och M att skatten på bensin skulle sänkas, efter tre månader vid makten sa de , sorry det funkar inte , tuffa prioriteringar, vi måste höja skatten.

Är ni beredda att gå på samma blåsning igen om någon av dessa partier skulle lova samma sak igen ? Åtminstone vet ni då att det är ingenting som de riktigt har makt över.

Tidningar

1,

Annonser

0 Responses to “Afghanistans vara eller inte vara.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2010
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: