Att jämföra Demoskop med Demoskop.

Tittar på Demoskops lilla mätning på tusen pers där de kommer fram till slutsatsen att väljarna inte tror på rödgröna samarbetet. Demoskop lyckades ju tidigare i månaden hosta fram en mätning där alliansen var i majoritet, hittils i denna månaden ser det ut som de är extremt avvikande jämfört med de andra opinionsinstituten.

Men det finns en nytta man kan göra av dessa två mätningar. Tydligen är det så att demoskop lyckas hitta personer som är mer allianspositiva än något annat mätbolag med en majoritet för alliansen som då får denna typ av fråga ifall de tror på det Rödgröna samarbetet. För tusan , de kunde lika gärna frågat vem som helst av de fyra partiledarna på allianssidan om de tror på det rödgröna samarbetet.

Det kommer alltid vara en beslastning för Demoskop att de ägs av en PR byrå där många före detta moderater har haft sin hemvist, och man måste se saker i detta ljus. Sedan är det alltid så att opinionsmätningar i sig är väldigt osäkra när det gäller felmarginaler, men det vet de flesta människor.

Jag tycker det är mycket mer intressant att kolla in den politiska tron som brukar komma med dessa mätningar där tolkningar ges av mätningen.

VDn för demoskop citeras i expressen på detta sätt —> ”- Det är tydligt att människor anser att det är större svårigheter att samarbeta inom det rödgröna blocket än inom alliansen. Man måste kompromissa mer inom det rödgröna blocket. En orsak kan vara att väljarna upplever de partierna som spretiga.”

Jag har mycket synpunkter på detta och med risk att jag sågar hans analys totalt så måste jag säga att det stämmmer inte att rödgöna har större svårigheter att samarbeta jämfört med alliansen.

Det finns en enkel logik bakom detta som inte sitter i någon mätning över huvudtaget. På rödgröna sidan är det bara 3 partier och på allianssidan är det 4 partier. 3 partier behöver mindre tid för att hitta gemensamama nämnare och det blir också lättare att hitta en gemensam linje att gå efter. När det gäller 4 partier så kan det lätt bli att två står mot två , vad skall man göra då ? Skall alltid det partiet som är störst alltid få rätt då ?

Man kan se på allianssidan att både C och Kd har minskat stadigt opinionsmässigt under mandatperioden, det är M som tar plats och fp kanske litegrann. Men grejen är det att C och Kd tar stadigt stryk och det är ingen högoddsare om ett parti faller ur riksdagen. De pratar väldigt mycket om ledarskapet på allianssidan , att Fredrik är stark men de andra partierna hamnar i skuggan av Fredrik. Det verkar som de delat upp det också så att de mindre allianspartierna inte skall synas så mycket. Fp och kd (tror jag) skall fokusera på Vänsterpartiet, Moderaterna skall fokusera på sossarna och Centern fokusera på Mp. Det känns spontant det är fördelningen de har gjort.

Det fungerar tydligen inte så bra eftersom opinionsmätningarna har svårt att komma i favör för alliansen.

Jag tycker rent sagt det är tråkigt att energi riktas åt att ta politiska motståndaren och gestalta denne i negativt dager. Jag skulle önska att partierna pratade mer om sina egna idéer än om den politiske motståndaren.

Det är liksom underförstått att man inte tycker om varann politiskt sett så varför sleva upp gammal retorik med bäst före datum från förra sekelskiftet (kan du höra mig Odell ?) ?

Kan notera att Kd inte räknas igen i senaste sifo mätningen (för att de hamnar under 4%). Kd lider hårt i alliansens ledband och de saknar sin gamle skicklige ledare Alf Svensson.

Andra bloggar:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,

Annonser

0 Responses to “Att jämföra Demoskop med Demoskop.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2010
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: