Så de skjuter på skeppet INNAN de bordar skeppet i internationellt vatten.

Fy fan.

Ok. Om man tittar på det som IDFs talesperson säger så menar han på att de gav aktivisterna flera varningar innan de bordade skeppet. Om man tittar på filmen och det stämmer så som det visas så har dessa varningar inkluderats att skjuta på människorna som finns på skeppet.

Dessa skott verkar då ha dödat två personer. När de sedan bordar skeppet så verkar det som att folk är förbannade och ha tillgripigt tillhyggen, tänker på den korta sekvensen vid trappen där folk ser ut som de har beväpnat sig med något som ser ut som påkar.

Vad tänker man när någon skjuter på skeppet och träffar folk så att de dör ? Man visar vit flagg men vad tänker man när dessa soldater tar sig ner på båten ?

Tillägg:

Det ser ut som samma filmsnutt i början av videon och runt 3 minuters strecket.

Tillägg igen:

Kraftigt editerad version av vad som hände.

Uppdatering 2.

Läser Al Jazeeras kommentar till det youtubeklipp som jag lagt upp innan.

3:30pm: The Palestinian Ma’an News Agency pieced together a nine-minute video, using clips from Al Jazeera and other journalists on board, showing the minutes before Israeli commandos took control of the Mavi Marmara.

It’s hard to say whether the video is sequential, and whether it happened before or after the official IDF video we embedded below (see 1:59pm update). One person has already been killed in this video, but the relatively low casualty count (compared to the final death toll) suggests there hasn’t yet been a large shootout on the ship.

Observera det som jag markerat med rött.

Uppdatering 3

Om saker hände så som beskrivs i denna videon så ser det ut som att de först smyger på skeppet vid ena änden av båten och senare släpper ner soldater från helikoptern bland människorna där.

http://www.livestream.com/insaniyardim

Uppdatering 4

När jag tittar på bilderna där de hissar ner soldaterna på skeppet, så har IDF redan sätt att det står folk där med tillhyggen, de är medvetna om det och ser till att filma det väldigt noga. De tar en kalkylerad risk och i sig är nerhissningen från helikoptern ett bevis på att IDF tror att de inte är beväpnade med tyngre vapen så som skjutvapen.

Det blir ett PR stunt av det när de hissar ner dessa soldater på skeppet de är oskyddade några sekunder innan de andra hinner komma ner på skeppet.

De tänker 3 dimentionellt här. Samtidigt som soldaterna som hissas ner får ta lite stryk innan de har kontroll så får de möjlighet att filma detta och få personerna på skeppet att framstå som de onda och de människor som gör fel.Hade inte satellitlänken fortfarande fungerat så hade IDFs handlande kunnat stått oemotsagt. Men nu ligger det bilder uppe på nätet som visar skeenden utanför IDFs kontroll att censurera det. För rättvisans skull måste man påpeka att dessa bilder kan också bli manipulerade , flytta om ordningen på videosekvenserna, ta bort bilder som är dåliga för att visa sin egna bild, men någonstans i mitten av allt detta kan man hitta korn av fakta, jag säger inte ordet sanning för sanning kan vara ett ord där man lägger in sin egen subjektivitet och sållar när det gäller fakta som ligger på bordet.

Det är redan bekräftat att detta skedde på internationellt vatten och IDF har ungefär lika mycket rätt att borda skeppen där som Somalier har när de bordar skepp utanför deras kust i internationellt vatten.

Tillägg 4 juni.

Ny video. Här ser man vad som sker innan de bordar skeppet.

Antar att det är samma däck som syns in första videon ovan.

Media

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,

Bloggar

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,

Annonser

7 Responses to “Så de skjuter på skeppet INNAN de bordar skeppet i internationellt vatten.”


 1. 1 juggen 3 juni, 2010 kl. 00:40

  ”Det är redan bekräftat att detta skedde på internationellt vatten och IDF har ungefär lika mycket rätt att borda skeppen där som Somalier har när de bordar skepp utanför deras kust i internationellt vatten.”

  Det påståendet verkar vara fel.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

  Om du läser Genevekonvetnionen kan du även se vilka regler som gäller för att skydda humanitär hjälp, bl.a. finns kravet att den är opartisk. Ship to Gaza har en tydlig politisk agenda som bekräftas av både Mehmet Kaplan pch Greta Berlin, därmed är de snarare att betrakta som Hamas-medhjälpare eftersom de vill bidra till att blockaden mot Gaza upphör, vilket i sin tur kommer leda till att Hamas tillgång till vapen kommer att öka drastiskt.

  Hamas bryter ständigt mot reglerna i Genevekonventionen, vilket kan vara värt att påpeka, och det är denna grupp som Ship to Gaza vill ska ha lättare att få tag i vapen.

  Utöver det så levererar Israel 13000 ton förnödenheter till Gaza varje vecka, vilket alltså är betydligt mer än vad som finns på dessa skepp.

 2. 2 essbeck 3 juni, 2010 kl. 18:13

  Tjenna Juggen.

  Det är fortfarande internationellt vatten hur man än argumenterar för eller emot det.

  Professorn i internationell rätt (tidigare Stockholms universitet och Försvarshögskolan) Ove Bring argumenterar att Israel inte har rätten att attackera skeppet därför att de inte utsatts för väpnat angrepp från båten mot Israel och därför och därför måste de tillämpa fredens folkrätt.

  Den länken ovan som du hänvisar till där en folkrättsprofessor Göran Lysén säger att Israel har rätt att attackera flottan därför att det råder krigstillstånd mellan Gaza och Israel. Han skriver också att ”Huruvida detta ingripande genomfördes på ett korrekt rättsligt sätt eller inte återstår att se”.

  Så vad han argumenterar för är deras rätt att genomföra ingripandet på internationellt vatten men han är försiktig med att säga varken bu eller bä om genomförandet av bordandet.

  På den båten som det dödliga våldet förekom var Turkiskt registrerat, Israel är väl inte i krig med Turkiet ?

  Notera att blockaden av Gaza inte har internationellt stöd utan att det är ett åtagande från Israel och Egypten, dock är det som hänt det senaste lett till att Egypten hävt blockaden.

  Problemet är att blockaden inte skadar Hamas utan stärker dem. Kan du ge mig ett exempel från historien där blockader och sanktioner har sett till att skada ett totalitärt styre ?

  Länder jag kommer på nu, Nordkorea, Irak under Saddam Hussein, Zimbabwe under Mugabe.

  Visst jag vill också ha bort Hamas från makten, men blockad fungerar inte. Problemet är att om någon bestämmer sig för att skicka en raket från Gaza till Israel då straffas fel personer med vedegällning som ofta innebär rasering av ett hus eller liknande.

  Jag tror inte på kollektiv bestraffning, gör du det ?

 3. 3 juggen 3 juni, 2010 kl. 19:27

  Ja, det är klart att det är internationellt vatten. Och likväl är Ship to Gaza inte en opartisk humanitär aktion, utan bör snarare ses som em organisation som vill sabotera för Israel. Göran Lysén har rätt när han säger att det återstår att se vad som ska hända, men det är extremt många som går händelserna i förväg, även du.

  Om det konstateras att Israel befinner sig i krig, vilket jag menar att de gör med tanke på att de endast under det första kvartalet blivit beskjutna med 35 raketer från området. Om Norge skulle skjuta raketer mot Sverige, skulle vi då vara i krig med Norge eller är det en vänskaplig gest grannar emellan?

  Nej, Turkiet är inte i krig med Israel, men om Turkiet exempelvis skulle frakta vapen till ett område som ett annat land ligger i krig med, ja då har man enligt krigets lagar rätt att stoppa fartyget och kontrollera det. Det var just det IDF inte tilläts att göra. Om det var ett skepp bestående av fredsaktivister skulle de väl knappast bruka våld? Eller menar du att fredsaktivister brukar göra det?

  Nej, jag tror inte på kollektiv bestraffning. Däremot förstår jag inte varför alla palestinavänner jämt försöker låtsas om att det inte är Gazaborna som faktiskt har röstat på Hamas och satt de i positionen de är i. Hamas har ju inte direkt gjort en hemlighet av att de vill förinta Israel, och om de vore en stat så skulle det i sig vara ett brott mot Genevekonventionen. (som jag antar att du har läst)

 4. 4 essbeck 3 juni, 2010 kl. 21:03

  Hade Israel tagit hand om skeppen på ett sätt där ingen hade dött så hade inte detta gynnat Hamas. Så om man skall tala om vem som saboterar för Israel just nu så är det de personerna som utformat bordningen och tagit beslut om att det skall gå till på det sättet som det gjorde.

  Från högsta politiska skikt till de militärer som tog beslutet, jag vet inte riktigt om soldaterna som skickades på båten är att skylla för detta, jag tror deras möjlighet att välja om de skall vara med eller inte är ytterst begränsad.

  Israels teori går ut på att om man isolerar Gaza så undergräver man Hamas makt, Det fungerar ju inte. De som får lida mest är dem som ligger i det sociala bottenskiktet. De som får lida minst är de som är de som har privilegium och är en del av maktstrukturen.

  De är de sista som kommer få det knapert, det finns massvis med exempel på ledare som levt gott medans den grå förtryckta massan fått ta stryk.

  Kan ta exempel från Historien och Skandinavien, Danmark och Sverige var ärkefienden, hur länge stred dem mot varann ?

  Räknar man från Sveriges uppbrott från Kalmarunionen och det hat som fanns mot danskarna efter Stockholms blodbad på femtonhundratalet så inleds en tid för Sverige under ständigt krig många gånger mot Danskarna tills det sista kriget som slutade i början av artonhundratalet.

  Min poäng är att Sverige och skandinavien har inte alltid varit så fredligt. Det är egentligen ett under blandat med tur att Sverige inte varit i krig sedan början av artonhundratalet.

  Varför har vi fred ? Goda grannar ? En förståelse för att om krigar länderna mot varann då förlorar båda parter på det.

  Om du säger att de som röstat på Hamas bär skuld för varje bomb de får över sig av Israel för att någon skickat över en raket på Israeliska sidan så säger du också att de Israeler som röstat på de styrande politikerna som beslutade om att genomföra denna bordningen på det sättet som de gjorde det är skyldiga på samma sätt som de som utförde bordningen.

  Jag säger att ansvaret ligger på de som tar beslut och utför handlingarna, ingen annan.

  Det innebär att till exempel någon från Hamas planerar och/eller utför en raketattack mot Israel har ansvar. Samma sak gäller på Israeliska sidan, de som beslutar och utför handlingar som riktar sig mot civila är också ansvariga. De som ger ordern på marken och politikerna som sanktionerar det.

  Om du ”hintar” att palestinierna som röstade på Hamas får skylla sig själv så fungerar det väl också andra vägen där folk som röstat på de partier som bildar en majoritet i Israel också bär ansvar när deras politiker använder militären på det sätt som de gör det ?

  Är du för kollektiv bestraffning eller emot det ?

  Jag är tveksam när det gäller själva soldaterna som är längst ner på militära hierarkin. Jag tror inte de har så mycket val att säga nej.

  Det är alltid de oskydliga i mitten som kommer i kläm oavsätt om man är Israel eller Palestinier.

  Båda sidor har ledare som inte vill lösa detta. Det enda gångerna de hamnar vid förhandlingsbordet är när andra länder har tryckt på för att de skall komma dit.

  De klarar tydligen att tala med varann när den ena parten har en soldat fången. Jag tycker det är sorgligt i sig att det är det enda som kan få dem att prata med varann.

  En sista grej. Warchawa ghettot som nazisterna skapade under kriget där de höll dem fast och tog död på folk pö om pö. Ju mindre folk det blev så betydde inte det att folk la sig ner och dog utan de kämpade till sista man och tog upp en strid mot en övermäktig motståndare.

  Vart tror du det bär hän om Israel ser till att skruva åt tumskruvarna hårdare ? Tror du att folk kommer lägga sig ner och dö ?

  Jag tror inte på Israels tes att blockaden kommer att försvaga Hamas. Kriget är också 3 dimentionellt med faktorer så som media och inte bara det som händer i handgemäng.

  Det har inte fungerat hittils.

 5. 5 juggen 4 juni, 2010 kl. 01:12

  Du ställer återigen frågan om jag tror på kollektiv bestraffning eller inte, vilket jag tycker att jag svarade ganska tydligt på. Vilken del av ”Nej, jag tror inte på kollektiv bestraffning.” är det som var otydlig?

  Det du inte verkar förstå när du sitter tryggt i Göteborg och skriver om din önskan om fred är att människor faktiskt dör där nere. Hamas har uttryckligen sagt att de önskar Israels förintelse. Detta har inte Israels politiker sagt om palestinierna, men du kanske menar att detta inte utgör någon skillnad eller påverkar situationen på något sätt?

  Menar du att om jag skulle rösta på Nazistpartiet och de öppet deklarerar att de vill utrota alla judar, så har jag inget att göra med att de, när de kommer till makten, sedan börjar utrota judar?

  Har du fortfarande inte insett att Israel varit utsatta för attacker mer eller mindre ständigt fr.o.m. 1948? Och judar på platsen redan innan dess? Men visst, man kan ju välja vilken information man vill ta till sig.
  Men jag tolkar det som att du tycker israeliska politiker ska släppa blockaden, för att vara snälla mot dem som röstat på Hamas, så att de israeliska medborgarna (varav vilka ca 40% är araber) ska bli beskjutna av ännu fler raketer? Det låter som en spännande lösning.

  Om du är helt övertygad om Hamas goda intentioner föreslår jag att du ställer dig med en vit flagga och börjar gå mot gränsen till Gaza för att prata med dem och be dem att sluta skjuta raketer på Israel, så får vi se hur bra det går.
  Jag tycker att du gör det lätt för dig att kritisera israeliska politiker för att de inte kan göra en överenskommelse med Hamas när Hamas ständigt säger att allt de vill är att förinta Israel. Kan du förklara för mig hur man förhandlar med sådana personer, det vore ytterst intressant att veta. Speciellt när det enligt deras religion är fel att vara jude och judarna ska straffas på den yttersta dagen?

  Och om du tycker att det råder tvivel om att Israel är i krig så ber jag dig ta en titt på detta:
  http://www.expressen.se/1.89293

  Du får det att låta som att Israel faktiskt har ett val, men ”glömmer” bort att Gaza ganska länge var ockuperat av Egypten, och även då attackerades Israel, inte Egypten. Men visst, du verkar ju sitta på lösningen…

 6. 6 essbeck 4 juni, 2010 kl. 05:13

  Anledningen till att jag frågade dig igen för att du skrev denna formuleringen.

  ”Däremot förstår jag inte varför alla palestinavänner jämt försöker låtsas om att det inte är Gazaborna som faktiskt har röstat på Hamas och satt de i positionen de är i.”

  Då pekar du på att de är ansvariga för allt som Hamas gör när de har valt dem till makten. Då gäller väl samma sak för Israeler som röstar också att när deras folkvalda gör saker som de inte är med på.

  Jag vet vad Hamas står för, de är inte en del av lösningen men en blockad har inte den önskade effekten att det har försvagat Hamas till en sådan grad att de förlorat makten.

  Jag tycker att Israel har givit Hamas mycket makt och jag tror också att Hamas är kapabla att cyniskt utnyttja Gaza invånarna för att stärka sin egen maktposition.

  De har kunnat skicka raketer över på Israels sida som har orsakat reaktionen att de skickar tillbaka raketer på oskyldiga civila i Gaza. Sedan kan se cyniskt exploatera det för att bygga starkare hat mot Israel.

  Har jag sagt att du röstat på nazistpartiet eller något liknande ? Du säger att alla dina ”palestinavänner jämt försöker låtsas om att det inte är Gazaborna som faktiskt har röstat på Hamas och satt de i positionen de är i”

  Det är ungefär som att säga att de får skylla sig själva för de röstade på Hamas.

  Jag vet inte hur palestinierna tänker, jag vet inte hur jag själv skulle tänka ifall jag satt fast på en landyta med begränsad rörlighet och frihet. Vad vet man om demokrati när man aldrig växt upp på en plats där man får vara fri och vara vem man vill. Jag tror att man är ganska indoktrinerad och hjärntvättad från ung ålder där man lär sig vem man skall hata och vad man skall tro på.

  Uppenbarligen flyttar du mig över till Hamas sympatisida för att jag inte anser att Israel hade rätt att borda skeppet på havet utanför Gaza. Jag tycker det är en orättvis stämpel.

  Blockaden har ingen effekt där det är tänkt att verka. Israels syfte med blockaden är att få bort Hamas från makten. Det fungerar ju inte. Och nu är ju gränsen öppen mot Egypten.

  Ungefär lika effektivt som sanktionerna mot Saddam Hussein under oil for food, eller den långa blockaden mot Kuba, Nordkorea, Burma osv.

  Jag känner till hela Israels historia som stat enda sedan Bernadottes medlingar som inte gick så bra tills idag.

  När det gäller raketerna som kommer de tydligen i vilket fall som helst. Läste att det var 4 stycken igår. Så du pratar om en raketfri tillvaro som Israel trodde de skulle uppnå när de satte Gaza i blockard.

  Jag vill inte att någon skall bli beskjuten av raketer på någon sida och jag vill inte att någon skall dö för de råkar bo i fel hus som får en raket/missil i huvudet.

  Ingen av parterna vill prata med den andra sidan. De vill inte få till någon överrenskommels om fred, de gångerna de skrivit på papper om fred så har det inte infriats.

  De enda gångerna som som de dras till förhandlingsbordet verkar vara när en president i USA har ett år kvar på sitt mandat och plötsligt vill han försöka kröna sin mandatperiod med fred i Israel Palestina.

  Grundproblemet är att båda parterna hatar varann, de vill inte prata med varann och inte komma till någon lösning.

  Det är nog ingen dålig liknelse att jämföra detta med Sveriges relation till Danmark efter Stockholms blodbad runt 1520, då blev resultatet 300 år av krig.

  Det går inte att förhandla med Hamas, problemet är att Bush 2006 pushade på Israel för att tillåta val i Palestina, han var så jäkla säker att Hamas inte skulle vinna och sedan gjorde de det. Israel ville inte detta. Han har varit med och skapat detta problemet i region som knappast består av fria folk som levt under normala demokratiska principer.

  Bush reser runt och tar det lungt medans folk på båda sidor om muren lider med det beslutet som fattades att hålla val.

  Han tog ett ”gamble” med andra människors liv för att Fatah skulle vinna. 44,4 % röstade på Hamas och 41,4 % röstade på Fatah. En majoritet röstade inte på Hamas men de får och har fått lida för att Hamas tog makten.

  Hur förhandlar man med Hamas ? Det är bara att kolla på hur Israel gör när de förhandlar med Hamas för att få fri den Israeliske soldaten.

  Jag vet inte varför du lyfter fram en artikel från 2004 skrivet i Expressen, de spyr ju ut sit hat mot Israel hela tiden så det är inget utanför deras beteendemönster.

  De har ju varit rätt fega också genom att skicka fram småungar med bomber på sig för att kriga för dem. De gömmer sig bakom barn.

  Du frågade om jag hade läst geneve konventionen. Ingen sida respekterar Genevekonventionen i Israel Palestina konflikten. De väljer att åberopa den när det passar och bortse från den när det blir betungande.

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/15/un-gaza-war-israel-hamas

  Det finns ingen lösning på detta när det är två parter som står så långt ifrån varann. Fär väl lägga till denna post som jag skrev för mer än två år sedan.

  https://essbeck.wordpress.com/2008/03/08/wwwalbianps-artikel-om-attacken-i-jerusalem-hokar-och-duvor/

  Har du fortfarande kvar din blogg ?


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2010
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: