SCB är inte rökta men det är antagligen Demoskop.

Jag ser att skribenten på oberoende moderat (SvD) säger att SCBs mätning är rökt. Han han funderar också över vad detta valet kommer att heta när det går till historien. Han nämner Professor Henrik Oscarsson i Göteborg och när han ändå talar om honom kanske det kunde vara på sin plats att visa vad han skriver om SCBs mätning.

Till skillnad från journalisten på oberoende moderat som säger att SCB är rökt, så analyserar professorn i Göteborg så här :

  1. Att kritisera SCB för att de missat opinionsförändringar som i huvudsak ägt rum under partisympatiundersökningens uppföljningsarbete i slutet av maj saknar seriositet.
  2. SCB gör sedan länge ett individurval och använder därefter allt som står i deras makt för att få tag i människor på telefon oavsett om den är fast eller mobil. Även Demoskop ringer mobiltelefoner. Kritiken att telefonundersökningar inte skulle nå mobiltelefonburna svenskar kan med andra ord skrinläggas. (min fetning i texten)

Sedan ger han 3 olika orsaker till att opinionsläget ligger som det ligger just nu.

Skäl nummer 1: Den ekonomiska krisen i Grekland.

Skäl nummer 2: De rödgröna har lämnat besked.

Skäl nummer 3: En mobilisering av borgerliga sympatisörer.

Läs mer detaljerat på hans blog.

Om man kritiserar SCBs mätning för att den anses gammal så går det att jämföra det med förra månadens mätningar. Demoskops mätning publicerad i maj mätte 49,2 % för alliansen och 47,4 % för Rödgröna.

Jämför det med SCBs mätning, som är mätt under samma period men med 44,2 % för alliansen och 50,2 % för de Rödgröna då kan man tro att dessa två mätbolag har mätt helt olika tidsperioder.

Vilket väger tyngst, en 1000 personers mätning från Demoskop eller en 9000 personers mätning från SCB under samma tidsperiod. Vem tror du prickar opinionsläget mest korrekt ?

Kom ihåg att SCB försöker att nå individer så det spelar ingen roll ifall de har vanlig telefon eller mobiltelefon så det argumentet faller bort.

Bloggar

1,

Annonser

0 Responses to “SCB är inte rökta men det är antagligen Demoskop.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juni 2010
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: