Sossarnas talesperson för arbetsmarknadspolitik gör bokslut över Alliansens resultat under mandatperioden.

Det är ingen vacker bild som beskrivs när sossarnas Sven-Erik Österberg sammanfattar Alliansens resultat under deras mandatperiod vid makten.

  • Arbetslösheten har stigit från 6,1 % till 9,1 %.
  • Långtidsarbetslösheten har mer än fördubblats.
  • Ungdomsarbetslösheten ligger nära 30 %
  • Ungdomars livsvillkor har kraftigt försämrats på grund av regeringens politik
  • De har haft färre utbildningsplatser än tidigare trots att ungdomskullarna är större.
  • De har infört en 3 månaders aktivitetsförbud för ungdomar innan de får någon form av insats från Arbetsförmedlingen.

Reinfeldt beskriver arbetslösheten bland ungdomar som en ”skapad synvilla” istället för ett allvarligt samhällsproblem. Detta synsättet kan bidra till att duktiga ungdomar lämnar Sverige för att jobba någon annan stans, ungdomar som kommer att behövas när många folk går i pension i de stora årskullarna. Det finns stor ironi utan att någon önskar skratta åt det att Alliansen vill att Sverige skall vara ett föregångslandvill de inte spendera skattepengar på att utbilda människor som är arbetslösa.

Anledningen till att det finns en 3 månaders falskhals innan arbetsmarknadsåtgärder vidtas handlar om att Alliansen har skurit ner kraftigt på det som kallas konjunkturberoende program. Det gjorde de redan i första budgeten som de la inför 2007. Sedan har de hållit konjunkturberoende programmen på en konstant nivå samtidigt som arbetslösheten har ökat.

Effekten blir en flaskhals där folk som är arbetslösa helt enkelt står i kö för att få hjälp därför att det får bara vara ett visst antal personer in konjunkturberoende program samtidigt. Under sossarnas sista år vid makten 2006 satsades det för att ha ungefär 140000 personer i konjunkturberoende program, under alliansens tid vid makten har den siffran legat runt 85000 personer under mandatperioden.

Det borde väl vara logiskt om man sitter med regeringsmakten att man ökar antalet som får vara i konjunkturberoende program när man ser att arbetslösheten ökar ? Alliansregeringen har inte ansett att detta behövs, men det kanske inte så konstigt om man statsminister som ser arbetslösheten som en synvilla.

Angående Mauds feghet som Sahlin påpekade så handlade det om att Maud inte vågade erkänna att alliansen kommer att höja bensinskatten om de vinner valet. Alliansen kan aldrig lova att de skall undvika att höja bensinskatten, Moderaterna och Kristdemokraterna lovade i förra valet att de inte skulle höja bensinskatten och tre månader efter valet så bröt de det löftet.

Annonser

0 Responses to “Sossarnas talesperson för arbetsmarknadspolitik gör bokslut över Alliansens resultat under mandatperioden.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juni 2010
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: