Förtroende ?

Ok skall analysera Expressens analys av opinionsmätningen för regeringen.

1000 pers är inte hela svenska folket och frågorna i opinionsmätningarna är luddiga.

Slutsatser som Expressen drar av opinionsmätningen.

Påstående:

Regeringen klarar Littorinaffären nästan utan en skråma.

Mätperioden sträcker sig från 30 juni till 15 juli. Littorin annonserade sin avgång 7 juli och Aftonbladet publicerade ”Annas” berättelse publicerades den 10 juli. Det är optimistiskt att tro från expressens sida att en mätning som är till 2/3 klar hinner få så mycket effekt att man kan säga att Regeringen klarar sig utan en skråma. Det är snarare mätningen som klarar sig från Littorinaffären därför att de mesta av mätningarna sker innan Littorinaffären händer.

Väljarna har fortfarande stort förtroende för Fredrik Reinfeldt.

Om man mäter ifall regeringen gör ett bra jobb så är det omöjligt att läsa ut ur denna mätningen om det är Reinfeldt som gör ett bra jobb. Frågan är inte om Reinfeldt gör ett bra jobb, inte i frågeställningen.

Två av tre svenskar anser att regeringen gör ett bra jobb.

Fel. Två av de tre tillfrågade av de 1000 personer anser att regeringen gör ett bra jobb. Frågan är luddig och väldigt generell. Det är som att fråga utan att vilja veta något specifikt svar. Det finns inga mätningar som till exempel frågar. Vad tycker du om RUT avdraget ? Vad tycker du om FRA lagen ? Vad tycker du om regeringens förändringar av sjukförsäkringssystemet ? Varför mäter man inte sådant ? Att specifikt rikta frågan åt saker som regeringen varit med och förändra. Det är bara 25 % av de 1000 tillfrågade som anser att regeringen gör ett mycket bra jobb. Det är inte många. När det gäller svarsalternativen borde det kanske vara 3 olika val. 1 , bra jobb , 2. dåligt jobb 3. vet inte. Flera alternativ gör det ganska luddigt.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins uppmärksammade avgång kom mycket olägligt för regeringen, bara några månader före valet. Men skandalen och all ofördelaktig publicitet rubbar inte alliansens starka ställning i opinionen.

Det går inte att dra en sådan slutsats av mätningen ( se ovan)

65 procent av väljarna anser att regeringen gör ett mycket bra eller bra jobb, enligt Skops nya mätning. Förtroendet har till och med ökat en procentenhet sedan junimätningen.

Om man skalar ner det till bara tre svarsalternativ får man en skarpare fråga. 25 % för mycket bra jobb är inte en särskilt hög siffra. Det är knappast 65 % av väljarna som kommer att välja alliansen eller Rödgröna i nästa val. Och det är 65 % av de 1000 personerna som visar detta resultat. Måste vara superstora felmarginaler om de skall representera miljontals av väljare.

Statsvetaren Marie Demker är inte överraskad över att Reinfeldt klarat krisen.
– Statsminister Fredrik Reinfeldt har byggt upp ett väldigt stort förtroende hos väljarna, säger hon. Men faran är inte över än, anser hon.

Jag funderar lite på hur tidningarna gör när de väljer en sakkunnig som skall kommenterar. Ringer de runt några stycken som kommenterar på sitt sätt och sedan väljer expressen i detta fallet den kommentaren de gillar bäst. Undrar om det går till på det sättet ? Frågan handlar inte om Reinfeldt personligen utan om hela regeringens förtroende. I förra mätningen så hittade de tydligen ingen kommentar från en proffstyckare.

Denna mätning är knappast en inikator värt namnet för att se om Littorinaffären har haft en effekt, den mäter inte heller Reinfeldts förmåga eller ickeförmåga som statsminister och den representer inte vad svenska folket tycker utan vad 1000 tillfrågade personer tycker.

Annonser

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juli 2010
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: