Dagens Skopmätning.

Såg att Skops partiledarsympatimätning som publicerades idag.

Jag är ingen person av vackra diagram men jag kan åtminstone visa felmarginalerna, något som borde vara med när man redovisar opinionsmätningar.

Bilden är hämtad från Henrik Oscarssons sida. Eftersom mätningen innefattar ungefär 1000 pers så är vi intressedare av att läsa första stapeln uppe till vänster. Då får man felmarginaler enligt följande.

Här kan man läsa ut att eftersom så få som 1000 pers blivit tillfrågade så kan det verkliga stödet för till exempel Centern vara någonstans mellan 5,9 % till 3,5 % och man kan se att det är tre partier som enligt intervallet kan ligga under 4 % av de som sitter i Riksdagen idag. Kd , C och V.

Beroende på vart man har sina egna sympatier så kan man läsa siffrorna efter de subjektiva glasögonen. Om man är allianssvän vill man kanske ha det till att till exempel V egentligen har ett stöd på 3,8% och Kd ligger på 5,2 % och Centern på 5.9 %.

Är man optimist och engagerad i ett av de nämda partierna kanske man önskar välja den högsta siffran inom intervallet och den lägsta för sina politiska motståndare.

Politiker, sakkunniga, tidningar , bloggare med flera kommer använda mätningen för att dra slutsatser. Det är svårt att dra någon som helst slutsats av en sådan mätning men tolkningar kommer ske i vanlig ordning.1000 pers representerar inget som helst facit på hur svenskarna tycker och tänker.

Infogar diagram för att visa vart partierna ligger i intervallet i förhållande till 4 % spärren.

Jag skall dock dra en slutsats när det gäller SKOP.

Under samma period som de mätte partiledarsympatierna så hade de mätning av förtroendet för regeringen. Skop fick där fram att 25 % tyckte att regeringen gjorde ett mycket bra jobb och tillsammans med alternativet att de gör ett bra jobb fick de siffrorna 65 %.

Under samma period så får de fram att 48,6 % stödjer Alliansen.

Slutsatsen är att folk som Skop ringt under perioden 30 juni till 15 juli så säger 65 % att regeringen gör ett bra eller mycket bra jobb, men av de som säger detta så är det 17 % som inte tänker rösta på Alliansen.

Med alla fel och brister som Skop har i sin mätning förutsätter jag att när man jämför Skop med Skop under samma tidsperiod så gör de lika mycket rätt och fel på båda mätningarna.

Kanske gör lite uppdateringar senare för kommentarer och analyser som andra har av denna mätning.

Annonser

0 Responses to “Dagens Skopmätning.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
juli 2010
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: