Moderaternas Pravda (SvD) tycker att minoritetsregeringen är osedvanligt stark.

Jag har nog mycket att säga om denna föräldralösa artikel från Moderaternas Pravda (SvD), jag delar knappast deras uppfattning att alliansens minoritetsregering ser stark ut. De tar som exempel tar de att Sossarna styrde med minoritetsregering under många år och detta är normalfallet i Svensk politik.

Anledningen till att det fungerade var att sossarna visste hur V skulle rösta och hur Mp skulle rösta och de gjorde detta därför att de fört en dialog med dessa partier och säkrat deras stöd i en förhandling.

Så om Alliansen vill att deras minoritetsregering skall fungera måste de föra en dialog med något av partierna på andra sidan av politiken.

Det är orimligt för Alliansen att tro att det går att bara prata med ett parti på Rödgröna sidan utan det blir att prata med hela Rödgröna sidan av politiken om de vill någonting, därför att det är vad de gått till val på , som ett block med gemensam valplattform.

Alliansen kan aldrig bjuda in hela Rödgröna för då riskerar Moderaterna att förlora statsministerposten för han representerar inte det största partiet i riksdagen. Där är huvudanledningen till att inbjudan bara går till Miljöpartiet (om man skall vara petig så har ingen formell kontakt tagits utan detta härör till vad Reinfeld sa på valnatten).

Visst kan man styra i minoritet men bara om man har en majoritet bakom de förslag som ligger på bordet för att röstas om. Det är inte trovärdigt av alliansen att lägga fram förslag till rösning som man inte med säkerhet förankrat hos de Rödgröna. Och sedan finns ju Sd nu som kan fälla regeringen bara i ren maktdemonstration.

Så länge som de på Rödgröna sidan röstar i enlighet med det mandat som är givet till dem kan de aldrig anklagas för att stå på någon annan sida än de människor som valt dem.

Alliansen är den större minoriteten men deras minoritet ser inte ut som de tidigare minoriteter som sossarna hade där man hade fritt svängrum att prata enskilt med varje parti. Det går inte att göra detta nu med både Alliansen och Rödgröna på banan. Så vi har en polariserad politik med ett tredje block i mitten.

Situationen är upplagd för konflikter. Förr eller senare får inte alliansen igenom sin omröstning för sitt förslag, och de gångerna de får igenom sina förslag med passivt stöd av Sd kommer det också att noteras av väljarna.

Men som sagt moderaternas pravda anser att mandatet är osedvanligt starkt i sin föräldralösa artikel.

Vad tycker du ?

Annonser

0 Responses to “Moderaternas Pravda (SvD) tycker att minoritetsregeringen är osedvanligt stark.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: