Högerpressen spår sossarnas framtid.

Eller åtminstone en av dem. Anna Dahlberg i expressen skrev innan en artikel där hon listade 10 skäl för att rösta på alliansen, nu återkommer hon med att skriva om sossarnas nederlag. Det finns 3 vinnare i detta val, det är Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. De stora förlorarna är Sossarna och Centerpartiet. Trots sossarnas fall är de det största partiet i riksdagen.

De stora förlorarna är Alliansen som tappar sin majoritet och blir en minoritet. Det är inte vad de siktade på. Det är ett misslyckande för nu måste Alliansen öppna en dialog med Rödgröna sidan. Man kan inte gå in i en omröstning ”blint” utan att veta att förslaget kommer att gå igenom. De blir tvungna att förankra detta hos oppositionen.

Tittar man på Anna Dahbergs önsketänkande om hur det kommer gå för sossarna så målar hon naturligtvis upp en mycket mörk bild för Sveriges största parti i riksdagen i framtiden.

Ingen vet hur det kommer att se ut om 4 år men man kan läsa lite mellan raderna vad hennes önskescenario ser ut som.

Först kan man konstatera att hon inte tyckte om att Sahlin inte grattade Alliansen till segern. Jag kan ställa frågan, vilken seger ? Egen majoritet är seger, ingenting annat.

Hon går inte in någonting på Mp och Wetterstrands starka diss där det är tydligt att Mp inte tänker bli ett stödparti till Alliansen men det verkar som att hon hoppas att Mp tar steget över.  Det verkar som hon ser Rödgröna sammanhållet som en kraft som kan lägga krokben för Alliansen och samtidigt verkar hon hoppas på att analysen kommer fram till att det Rödgröna samarbetet var felet.

Kan notera att 2006 gick de tre partierna fram var för sig och det lyckades inte. Göran Persson som var partiledare då har till exempel kritiserat det rödgröna samarbetet men var själv med att förlora makten till Alliansen när V, S och Mp gick fram var för sig.

I princip har vi bara tre ”partier” just nu, Rödgröna, Alliansen och Sd. Ingen har majoritet och ingen vill samarbeta med Sd. Då finns det bara ett alternativ kvar.

Det är svårt att säga vad Sossarna bör göra för att förändra saker, jag tror att så länge som Alliansen existerar som politiskt block bör Rödgröna stå på andra sidan. Kanske det krävs någon form av flexibilitet om denna situation uppstår i nästa val också att alla partier både på allianssidan och Rödgröna blir ”fria” att söka stöd för sin politik hos andra än det egna blocket.

Fredriks projekt med Alliansen har fått sin första baksmälla i och med att de inte har egen majoritet. Blockpolitiken fungerar väl bra så länge som man har majoriteten, nu blir det svårt för man kan inte prata med enskilda partier på Rödgröna sidan utan man måste prata med blocket.

Jag gillar Birger Shlaugs kommentar när det gäller vad han tycker sossarna skall göra.

”Stå för någonting. Om folk inte gillar det. So what ?”

Annonser

0 Responses to “Högerpressen spår sossarnas framtid.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: