Svenskt Näringsliv måste kapa de politiska banden till M.

Så kunde innebörden varit i debattartikeln som heter ”LO och TCO måste kapa de politiska banden till S” skrivet av Ulf Öfverberg. Han tituleras som före detta TCO anställd, men det nämns ingenting om att han faktist är aktiv folkpartist och jobbar som hög chef för vårdföretagarna, vilket innebär att han jobbar för motparten till facket när det är dags för förhandlingar.

Öfverberg skriver i kommentatorsfältet (förutsatt att det är han) att han är ”folkpartist, socialliberal, vän av facket, för en stark välfärdsstat, för den svenska modellen för arbetsmarknaden men emot fackets politisering”, han gör detta när det påpekas att han är folkpartist.

Sedan när Alliansfritt skriver att han jobbar för vårdföretagarna som är en del av Almega som i sin tur är en del av Svenskt Näringsliv då är Öfverberg där och påpeka att han jobbar för vårdföretagarna och undrar vad som är problemet.

Jag tycker själv att problemet är den otydliga avsändaren. Skriver han detta som före detta TCO anställd ? Skriver han detta som anställd för vårdföretagarna ? Skriver han detta i egenskap av folkpartist ?

Hursomhelst , låt se vilka argument han har för att tycka att det är en bra idé att separera S från LO och TCO.

Huvudargumentet är att medlemmarna i LO och TCO inte röstar socialdemokratisk när det är val och därför uppstår det ett demokratiskt problem. De representerar inte hur medlemmarna röstar pekar han på. Om LO och TCO anser att banden skall brytas med sossarna så tror jag att de är fullt kapabla att göra detta om de anser att det inte gynnar dem. Det är knappast upp till en anställd hos vårdföretagarna eller politiskt aktiv för ett av allianspartierna att säga detta.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur hans kritik formar sig när det gäller Svenskt Näringslivs stöd till Moderaterna, jag undrar också hur han funderar över de miljontals kronor som pumpats in i Moderaternas kassa på ett för väljarna dolt sätt. Hur fungerar det i demokratiskt synvinkel ?

LOs stöd till sossarna är synligt, i förra valet (2006) syntes det att Svenskt Näringsliv sköt in pengar i Moderaterna i valet 2010 vet man inte vilka intressen som ligger bakom pengarna. Det är ett stort hot mot demokratin när de stora ekonomiska stöden till partierna inte syns. Blir det vanligt förekommande så förvandlas den svenska demokratin till en plutokrati.

LO bildade Socialdemokraterna en gång i tiden, det vore ganska konstigt om de separerade efter så många år tillsammans. Det är en stor förlust för socialdemokratin att färre röstar på dem inom LO och TCO, men det kanske är en del av vad sossarna missat att knyta an till den nya tiden och se till att fånga upp LO och TCO medlemmarnas önskan om politiska förändringar som gjort att politiska sympatierna har flyttats bort från partiet.

Vad lösningen är kan bara LO och TCOs medlemmar komma fram till. Sossarnas måste komma underfund med varför LOs och TCOs medlemmar inte vill rösta på dem. Hade detta varit en majoritetsvilja inom dessa förbund så hade de klippt banden med Socialdemokratin men nu är det uppenbarligen inte så.

Jag vill gärna pröva Öfvermans sätt att resonera när det gäller vem folk egentligen stödjer i politiken. Då tänkte jag titta lite närmare på de två krispartierna på Allianssidan, Kd och C. Först och främst måste jag påpeka att man skall alltid ta opinionsmätningar med en stor nypa salt. Och det skall aldrig tolkas som en absolut sanning.

Novus mätte taktikröster dagen efter valet. Det visar sig i deras mätning att 37 % taktikröstade på Kd och samma siffra för Centern var 30 % så hade dessa partier inte varit med i Alliansen så hade deras röster varit hos Fp eller M. Antagligen hade Kd varit utanför riksdagen och kanske samma sak med C ?

Hursomhelst, vad innebär detta när Reinfeldt sätter sig ner och fördelar makten efter valet i sin minoritetsregering ? Kan han lyfta fram detta som ett argument mot Kd och C att utan röster från Moderaterna hade de kanske inte haft någon makt överhuvudtaget och de hade stått utanför riksdagen. Att de skall vara glada för det lilla som de får i en regering ?

På samma sätt som kritiken innan valet varit stor mot LO och deras valkampanj för Sossarna vid valet med argumentet att alla LO medlemmar inte rösta sosse så borde väl samma argument ha betydelse när man fördelar makten att det fanns 37 % av Kds röster som de egentligen bara fick för att de var politiskt allierade i alliansen och inte på grund av deras politik var tilltalande. Då bör väl Kd ha makt som motsvarar runt 3 nästan 4 % i Alliansen istället för det resultat de verkligen fick ?

Det måste vara problematiskt med så stor andel röster som man fick inte för att man hade bra politik utan för att man medlem av rätt politiskt block enligt väljarna ?

Trots allt detta lyckas inte Alliansen totalt få en majoritet av stödet. Vad säger man om det ?

Annonser

1 Response to “Svenskt Näringsliv måste kapa de politiska banden till M.”  1. 1 Röken efter valet börjar lägga sig - | Signerat Kjellberg | Trackback vid 29 september, 2010 kl. 12:51

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: