Sydafrika startar boycott mot Israel.

Under apartheidtiden blev Sydafrika boykottad på många olika plan, inget idrottsutbyte, artister vägrade att turnera i landet och Sydafrikas varor blev blockerade att säljas på världsmarknaden.

1971 tog 150 irlänska akademiker beslutet att inte jobba eller verka i aparteheidlandet Sydafrika. Trinity College i Dublin beslutade att sälja alla aktietillgångar de hade för de företag som verkade eller handlade med Sydafrika och senare bröt de alla institutionella och akademiska kontakter med Sydafrika på grund av apartheid.

För några veckor sedan tog Sydafrikanska akademiker ett liknande initiativ mot Israel. Det handlade om att akademiker gick samman och för att avbryta samarbetet mellan Sydafrikanska och Israeliska Universitet.

Orsaken bakom boycotten handlar om vad som hände 2009 när Israel attackerade Gaza och dödade bland annat mer än 400 barn. Boycotten riktar sig mot Ben-Gurion Universitetet och det har ingenting att göra med etnisk eller religiös indentitet, utan det handlar om att markera mot Israels apartheidsystem och rikta boycotten mot en institution, som direkt eller indirekt stödde attackerna i Gaza.

Akademikerna i Sydafrika vill distansiera sig från Israels illegala och omoraliska kolonisering. De vill också markera avstånd bort från Israels strukturella rasism och förtryck som liknar ett apartheidsystem med nybyggarkolonisering som liknar det system som formade Sydafrika.

Från Guardian UK

Annonser

0 Responses to “Sydafrika startar boycott mot Israel.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: