Kompromisslösa Fredrik.

Jag ser att Fp, C och Kd får stryka på foten när det gäller ministerplatser i den nya minoritetsregeringen.

Det verkar handla om millimeterrättvisa i förhållande till den procentuella storleken som partierna har. I längden kommer denna strategi att grunda för att de små partierna tappar sin egen politiska röst vilket i sin tur grundar för att partierna kommer sitta löst i nästa val.

Tittar man på inbördes storlek i det största minoritetsblocket så är Moderaterna större än de tre stödpartierna tillsammans. Så styrkemässigt kan det bli så att även om de tre små går samman och har en gemensam ståndpunkt så riskerar de att få ge sig.

Lägg där till att när de är överrens internt mellan allianspartiet så måste de sträcka ut en hand till något av de andra partierna för att säkra majoritet i en omröstning i riksdagen. Resultatet kan bli att de som är minst på allianssidan, deras politik kommer inte uppfattas som att den syns av väljarna.

Om man skall tro opinionsmätningar – vilket man inte skall tro på för hårt – så sitter båda Centern och Kd ”på nåder” eftersom stödrösterna håller dem kvar i politiken över 4 %. Det betyder att folk har inte röstat på dem för att de tycker om Centerns eller Kds politik utan de har röstat på dem för att de tycker om alliansen.

Det finns stor risk att ministrarna från Moderaternas tre stödpartier uppfattas som marionetter som gång efter gång kommer bli överkörda av ”storebror”.

Vi lever i blockpolitikens tid och så länge som alliansen finns kommer rödgröna köra en gemensam opposition mot minoritetsregeringen något som säkert kommer att bygga stor frustration i regeringen.

Miljöpartiet hade ett förslag där man skulle gå samman alla 7 partier och prata igenom sitationen hur man skulle lösa detta, något som alliansen inte tyckte var särskilt bra.

Det kommer bli stora problem. Alliansen har tappat mark och gått från majoritet till minoritet vilket gör att de tappat makten att köra sitt eget ”race”. Kompromisslöshet och en hårdför framtoning gör inte att man skakar fram en majoritet. Man måste prata med partier utanför alliansen och det kommer att kosta politiskt sätt.

Annonser

0 Responses to “Kompromisslösa Fredrik.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
september 2010
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: