Skall vi vara rädda nu då ?

Jag läser om nya terrorhot som tydligen kan drabba varsomhelt och hursomhelst. Jag ser ingen nytta med en sådan artikel. Vad skall man göra som människa ? Läsa artikeln och sedan justera sitt beteende efter dessa uppgifter som man inte har någon som helst chans att veta hur trovärdiga de kan vara.

Det är farligt att gå över gatan, det är farlig att köra bil. Även om man själv gör allting rätt och håller sig till reglerna så kan man få en full idiot rattandes sin bil rakt emot en i körbanan. Man kan ha otur att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle och komma till skada.

Syftet med terrorism är att skrämma människor och få dem att justera sitt liv till hot som kanske kan hända men troligt aldrig kommer att hända. Tidningar hjälper till att skrämma folk genom att basunera ut saker som detta. Tidningarna hjälper till att plantera tankar och funderingar i huvudet på folk som är lite fanatiska och söker efter vägar att skaka om samhället.

Samtidigt som de blir upprörda över dataspel med talibaner så finns det ingen hejd när det gäller att promota ett hot från något som blir kallat Al Queda , eller grupper länkade till Al Queda. Tidningarna blir som de största reklampelarna för dessa terrorister. Luddiga SÄPO pratar om ett ökat hot men säger att det inte är någon fara.

Hur skyddar man sig mot hot som man inte kan se ? Förändrar man sina vanor för att någon underrättelseorganisation säger att nu är risken högre ? Skall man titta sig lite extra över axeln ?

Det fanns en tid då kalla kriget fortfarande fanns då var det öst mot väst och fienden var tydlig. Sedan när muren föll i Berlin så fanns det ingen tydlig fiende. Sedan hände 911 och detta blev substitutet för en tydlig fiende som kanske inte funnits sedan Sovjets sönderfall. Nu fick man Al Queda som blev det stora hotet något som blivit så kraftigt promotat av media. Så lätt att klistra Al Queda lappen på allting som ser ut som motstånd när någonting fruktansvärt händer. Det blir så enkelt men det betyder inte att det finns en sanning men att sätta klisterlappen Al Queda på allting.

Det finns ett behov av att skapa en hotbild som kanske är större än vad som egentligen är sant. Har man en hotbild så kan man använda denna till att rusta upp militären mer än vad som egentligen behövs. Och när det är militären själva som anser att hotbilden är större då kan det vara att man talar i eget intresse. Finns det även privata företag som lever på kontrakt från militären så kan det finnas ett behov från dem att hjälpa till att skapa en hotbild som är större än verkligheten. Det kan vara skillnaden mellan att ha ett framtida leverans eller att bli tvungen att skära ner i verksamheten.

Den lilla människan som läser detta, för vilket syfte kan de göra någonting. Skall man oroa sig mer över det större hoten som påstås finnas ? Skall man leva på ett sätt att man blir rädd och justerar sitt liv efter detta hot eller skall man leva som man lever ?

Det finns ingen nytta eller något värde för människan att få luddiga hotbilder basunerat ut via media, visst kan det hända men vad kan man göra åt det egentligen ?

Annonser

0 Responses to “Skall vi vara rädda nu då ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2010
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: