Reflektioner över budgeten.

Funderar en del över budgeten som Moderaterna presenterat för Alliansen. Punktar upp lite saker som de önskar göra.

 

  • Öka sysselsättningen.
  • Minska utanförskapet
  • Öka kunskaperna
  • Värna välfärdens kärna
  • Minska krisens effekter
  • Minska utsläppen och påverkan på klimatet
  • Sänka skatten

Av dessa åtgärder är den några som inte är definierade vilket betyder att om man lägger en budget så kan man inte styra åtgärderna för att minska eller öka en del av dessa mål.

Sysselsättningen är definierad, i det inräknas personer som under en referensvecka har arbetat minst 1 timme som avlönad arbetstagare eller oavlönad medhjälpare i företag till familjemedlem. Sysselsatta kan också vara folk som är anställda men är tillfälligt frånvarande.

Så att vara nöjda med att öka sysselsättningen som endast kräver att man jobbar 1 timme under en referensvecka är en ganska pessimistiskt mål.

Syftet är väl att öka antalet personer som kan arbeta och försörja sig själva. Det finns ingen person som kan jobba 1 timme i veckan och ta ut en lön som man kan leva på. Jag undrar hur många som definieras som sysselsatta som också tvingas söka försörjningsstöd.

Jag antar att de som blir utförsäkrade och flyttas till arbetsförmedlingen blir per definition sysselsatt i statistiken.

Så när Moderaterna säger att de har som mål att öka sysselsättningen är inte det samma sak som att ha ett mål att minska arbetslösheten.

Minska utanförskapet är en gammal paradgren som Moderaterna la in i sin vokabulär före 2006 års val. De har inte haft något intresse av att definiera begreppet så när de säger att de vill minska utanförskapet så talar de inte sanning. Det är inte trovärdigt att påstå att det är hög prioritet för att minska utanförskapet när man skiter fullständigt i att förklara vad begreppet betyder.

Jag hoppas verkligen att någon på rödgröna sidan pressar på för att få just detta begrepp definierat svart på vitt. Rödgröna har själva riktat stark kritik mot detta begrepp men de har inte gjort någonting i handling för att tvinga regeringen att definiera utanförskapet så att det kan bli ett mätbart begrepp lika mycket som begreppet sysselsättningen.

Får man detta definierat så kan man svart på vitt se tillbaka på de åren som gått med Moderaterna vid makten och statistiskt mäta hur utanförskapet har förändrat sig.

Vad betyder det när man säger att man skall ”värna om välfärdens kärna” ? Skall man öka eller minska välfärden eller skära bort välfärden så att bara välfärdens kärna finns kvar, som att ”äta upp” plommonet och värna om själva kärnan. För mig låter det som att de skall skära i välfärden. Istället för att skriva så så skriver man att man skall ha kvar en liten bit och det är kärnan.

”Laissez faire” verkar vara den politiska riktningen som Moderaterna vill ta Sverige till. Tydligen så vill man inte fixa sjukförsäkringssystemet för man är nöjd med det. Ett system som flyttar folk från sjukförsäkringen till arbetsförmedlingen (där de defieras som sysselsatt) och sedan tillbaka till sjukförsäkring eller socialbidrag.

Laissez faire för att man för en jobbpolitik som är omöjlig att mäta resultatet på.

Laissez faire för att man säljer av statliga tillgångar för att principen är att staten inte skall äga men också måste de få in pengar för att finansiera den statliga budgeten.

Jag saknar en konkretisering där regeringen kan säga att vi gör den och den åtgärden för att det finns vetenskapliga belägg eller konkreta exempel från andra länder att dessa åtgärder fungerar.

Jag saknar den tydliga viljan från regeringen att mäta sina mål klart och tydligt. Det verkar som att man vill röra sig bland luddiga begrepp för att undvika möjligheten att bli granskad.

Vill man ha konkreta effekter i politiken då måste man kunna mäta de målen som man sätter upp.

Kan man inte mäta sina mål riskerar man att spendera skattepengar på åtgärder som inte har någon effekt , eller annu värre att man får ett resultat som man inte har en möjlighet att mäta om det blev bra eller sämre.

Detta är inte bra. Sverige mår inte bra av detta. Om man önskar att effektivisera ett system så skall man också kunna mäta hur bra åtgärderna är. Man är ivrig med att införa betyg så tidigt som möjligt för barnen i skolan men regeringen skyr att själva ha mätvariabler som exakt kan säga ifall åtgärderna har effekt eller inte.

0 Responses to “Reflektioner över budgeten.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
oktober 2010
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Annonser

%d bloggare gillar detta: