Med tydliga regler slipper vi alla framtida diskussioner om bjudresor.

Professor Claes Sandgren, ordförande i Institutionen mot mutor anser att riksdagen borde skaffa sig riktlinjer när det gäller förmåner.

Finns det ett tydligt regelverk så slipper man en gråzon när det gäller hur representanten för den svenska väljarkåren skall förhålla sig när man får en inbjudan till något event.

Tumregeln måste vara att det inte skall finnas någon misstanke att den som tar emot en bjudresa kan bli påverkad direkt eller indirekt i sitt arbete som representant för de svenska väljarna.

2007 var 3 riksdagsledamöter med på jippot Shell Eco marathon där det till exempel var en dagsutflykt till en racerbana i Pyrinéerna.

I grund och botten handlar det om att de som blivit valda av folket skall företräda sina väljare och andra intressen skall inte kunna köpa sig lojalitet från representanterna. När det gäller politiker och deras roll att fördjupa sig i de ämnesområden som de har makt över så skall de naturligtvis göra detta. Men det finns också en sida av politiken där ledamöter sitter 10, 15 , 20 eller fler år i riksdagen. Då blir det att man lever i en bubbla, man är inte med i den verkligheten som man skall styra över.

Det skulle finnas en klar fördel med mer rotation i riksdagen. Att man sitter 8 år och har 4 år utanför riksdagen. 4 år som man gör andra saker. Att vara riksdagsledamöt är inget yrke. Man kör några år sedan bör man gå åt sidan.

Det kan aldrig vara bra för ett parti att ha samma folk i toppen årtionde efter årtionde. Då blir det till slut att politiken handlar mer om politikerna än om själva sakfrågorna. Det måste hela tiden komma ett jämnt flöde av nya duktiga och kompetenta personer som kommer med sin yrkesbakrund och kör några år i politiken och sedan går tillbaka till yrkeslivet. Då får man förankringen mellan yrkeslivet och riksdagslivet.

Jag vet att det är få som tycker som jag i denna fråga men jag tycker det är viktigt att ha en rotation så att riksdagen har ledamöter som sitter under en otroligt lång tid.

 

Annonser

0 Responses to “Med tydliga regler slipper vi alla framtida diskussioner om bjudresor.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
november 2010
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: