Vad är det med dessa center tomtar ?

Först var det införande av skamstraff mm, nu tar en annan ton för att kroniskt sjuka skall betala mer för sin sjukvård jämfört med icke kroniskt sjuka. Visst centerpartisten pratar om att lösningen är att sätta extra pengar på ett konto för att finansiera den extra kostnaden som man har jämfört med icke kroniskt sjuka.

Vad händer om man inte har de ekonomiska marginalerna ? Då spelar det ingen roll hur motiverad man är att sköta om sin kroniska sjukdom för det finns inte pengar att ta från.

Det kan vara så att man kommer i en personlig kris, nära anhörig dör eller något annat traumatiskt som gör att man inte har pengar som en motivationsfaktor.

Om man är ett litet barn och växer upp med en kronisk sjukdom som är kostnadsintensiv och man lär sig från tidig barndom att samhället ser barnet mer som en extra börda för att man råkar ha en kronisk sjukdom istället för att se barnen som kan bli något som alla andra.

Risken är att man sätter i rörelse negativa cirklar och skapar hinder som är svåra att komma över för det handlar om att man skall ha pengar för att kunna hålla sig frisk, men man kan inte få ut sin medicin och man orkar inte att jobba. Något som man borde göra för att kunna betala för den medicinen som man behöver.

Detta resonemanget kommer att öppna upp fattighus där de sjukaste och fattigaste hamnar i en form av förvaringssituation. Jag tror inte vi har haft fattighus på mycket länge. Får nog gå tillbaka till början av 1900-talet minst.

I grund och botten innebär ett sådant förslag att människor som föds i detta land döms till en sämre tillvaro från första dagen av sina liv. Inte för någonting som de har gjort utan för att de råkar bära på en kronisk sjukdom som gör att de tvingas att betala mer pengar för sin medicin jämfört med normen.

Lena Sommerstad skriver bra. Hon pratar om att investera i humankapitalet som innebär att man till exempel investerar i hälsa. Det kostar pengar att investera i dessa bitar men det skapar också positiva ekonomiska ringar på vattnet som gör att man försöker med alla medel att plocka fram och förädla det humankapital som finns inneboende i varje människa.

Är man ung, begåvad , eller det räcker med hyfsad begåvad men man bär med sig en kronisk sjukdom som gör att man inte orkar med eller har råd att vårda den, då får man en mycket hög tröskel som man skall försöka kliva över.

Om man då tappar sugen då tappar också samhället chansen att ta vara på den potential i den människan som går förlorad.

Vi talar om skillnaden mellan att ha en person som senare kan tillföra och betala tillbaka genom arbete till samhället eller en person som knäcks på vägen för att backen blir onödigt brant.

Sverige är ett litet land. Vi har inte råd att låta humankapitalet gå förlorat för att man skapar ett system som delar in människor i ett A och B lag. Man kan ha begåvningen i huvudet men kanske inte orken i kroppen för att man har en kronisk sjukdom. Man behöver medicinen men man har inte råd. För att få råd måste man jobba. För att kunna jobba behöver man medicinen.

Hur löser man en sådan situation om man blir tvungen att betala mer för sin medicin jämfört med andra just av den orsaken att man råkar ha en kronisk sjukdom ?

Igår uppmanade myndigheterna att folk som är i medicinska riskgrupper att vaccinera sig mot svininfluensan. Barn , vuxna med vissa kroniska sjukdomar, personer med extrem fetma och gravida kvinnor.

Tänk om det hade kostat pengar att vaccinera sig. Då hade folk avstått för att de inte hade råd.

Annonser

2 Responses to “Vad är det med dessa center tomtar ?”


 1. 1 teckentydaren 4 januari, 2011 kl. 10:46

  Hujeda mig bevare världen för ”tänkande” centertomtar. Läkare och tandläkarkåren älskar att lägga skulden på patienten, det bästa de vet när patientens leverne kan skyllas. Det befriar dem från ansvar att eventuellt botandet blir framgångsrikt.

  Redan i slutet av 1800-talet var där en polsk forskare som var orsaken till magsår på spåren men det fick ingen uppmärksamhet. Det har sen det gjorts olika försök att förklara orsaken till magsår med bakterier men det avvisades av läkarkåren, det fanns så många studier som sa att det var en livsstilssjukdom, det fanns helt enkelt ingen annan förklaring och det var konsensus om detta. Tillslut lyckades vetenskapen av en tillfällighet gör genombrott som resulterade i Nobelpris och att miljontals och åter miljontals människor nu kunde botas med ett enkelt piller i stället för att utsätta sig för hejvilt karvande kirurger och få moralkakor slängda i ansiktet för att de var sjuka.

  • 2 essbeck 4 januari, 2011 kl. 20:02

   Intressant exempel.

   Det verkar vara så att tänkare som som tänker nytt är också dem som får vetenskapen att gå frammåt. Att våga fundera på lösningar i nya riktningar hitta lindring eller bot till en sjukdom.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: