Som folkvald kan man inte tjäna två herrar.

Kanske lite pompöst att säga så men poängen är enkel. Är man folkvald så skall man företräda de som röstat på en. Man skall företräda väljaren i första , andra och tredje priortet. Efter det är det finns det ingen annan. Jag lägger dessa rader som en inledning till det jag tänkte skriva om.

Jan Eliasson skriver bra och hans politiska kompass är det verkligen inget fel på. Jag hade gärna viljat se honom som en partiledare för sossarna under en kortare tid för att få hans inflytande att forma socialdemokratin nu när hela havet verkar storma.

Så vad är det som är så bra i det som han skriver enligt mig ?

Jo. Han fångar ganska bra hur den socialdemokratiska identiteten ser ut om man går tillbaka till rötterna. Att Sverige är en del av världen, vi skall främja språkutbildningen och kunskapen om omvärlden. Se till att ha ett politik för tillväxt och solidaritet något som är möjligt att göra och som har blivit gjort förrut i Sveriges historia.

Det viktiga med att hjälpa de svagaste grupperna och verka för att minska klyftorna i samhället. Man skall nog inte gömma sig bakom kryptiska definisioner som att ”värna om välfärdens kärna” som på moderat nyspråk betyder att man skär ner i välfärdssektorn.

Det räcker kanske inte med att sossarna påstår att de står på de försummade barnens, de misshandlade kvinnornas, de glömda gamlingarnas, de rädda flyktingarnas, de kroniskt sjukas, liksom ungdomarnas och de nya svenskarnas i långvarig arbetslöshets sida som Eliasson nämner, utan man måste konsekvent nå dessa grupper och visa i handling att man står på deras sida.

Når man fram så har man sin väljarbas som mer än villigt gör sig besväret att rösta på sossarna när det är val.

För länge sedan när jag gick i skolan så tog en lärare ett exempel för hela klassen. Det handlade om ett företag som säljer skor. De hade en planch på väggen som företrädde en familj med mamma, pappa, son och dotter. Så varje gång de skulle köpa in skor var säljaren tvungen att övertyga chefen om skornas förträfflighet men också peka på vem som skorna skall köpas av.

Jag tar det som ett exempel för att peka på att varje politiskt förslag som man tar fram så måste man tydligt veta vem som skall gynnas av förslaget men då är ju planchen mycket större och detaljerad. Om det riktas mot de utsatta barnen, ensamstående föräldern, den arbetslöse, den kroniskt sjuka, osv osv.

Man måste ha bilden framför sig vem det politiska förslaget skall gynna. Om man då i en sådan situation har inhyrda försäljare som företräder pengar som inte får rösta då finns det en stor risk att man fattar politiska beslut som gynnar arbetsgivaren.

Socialdemokraternas väljarbas består inte av arbetsgivare. Moderaterna är arbetsgivarnas väljarbas. Så det är väldigt viktigt att man håller PR gubbarna på armslängds avstånd och knuter starkare band till till sin väljarbas som är arbetstagare och alla andra grupper som arbetsgivarna knappast bryr sig om mer än de tvingas till.

Och det är detta jag menar med att man inte kan tjäna två herrar som folkvald. Om en politiker inte förstår vem som givit dem politiskt förtroende och tjänar andra än sina väljare då har de ingenting i politiken att göra.

Gav T moderaten en känga igår men jag vet inte om jag gick på knockout, tyckte bara att hans post var ett lågvattenmärke som någon av kommentarerna uttryckte det.

 

Annonser

5 Responses to “Som folkvald kan man inte tjäna två herrar.”


 1. 1 Tokmoderaten 7 januari, 2011 kl. 22:06

  Lågvattenmärke? Javisst ja, det var ju den högst neutrale åsiktsmaskinen Krassman som fick det till det… 😛

  • 2 essbeck 7 januari, 2011 kl. 23:07

   Vem är neutral på nätet ? Varken du, jag eller Krassman.

   Det vore ju ganska tråkigt om man inte sa vad man tyckte.

   Alla har sin åsikt. Så när du ironiskt (?) pratar om den neutrale åsiktsmaskinen Krassman så kommer det från dig som är allt annat än neutral.

   Men va tusan, säger ingenting om det i princip. Det står tydligt på din sida att du tycker moderaterna är bra.

 2. 3 Tokmoderaten 8 januari, 2011 kl. 21:00

  Men va tusan? Tycker du att min blogg har det subtila budskapet där ett gillande av moderaterna framkommer? Då måste jag slipa på formatet lite till och ännu mer. Jag är en fribajsare med gammalmoderat spinalvätska i ryggraden!

  • 4 essbeck 8 januari, 2011 kl. 22:55

   Jag tror det har någonting att göra med namnet du skriver under. Bajsa på bara men ingen vill vara en brunmoderat på tal om subtila budskap.

   Kommer du skriva någonting om höjningen av skatten på diesel ?


 1. 1 Sanningen om samhället – 2011-01-07 FM Trackback vid 7 januari, 2011 kl. 06:24

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: