Högerideologiska demoskop visa bra siffror för högerideologiska alliansen om man inte räknar de partier som tangerar lägre än 4 %.

Lång rubrik, men för tusan det beskriver exakt hur högerideologiska demoskop bruka ligga i sina mätninga. Det är ju så här att ingen sitter med en absolut sanning när det gäller opinionsmätningar, de har ungefär lika mycket värde som nästa dags väderprognos. Den siktar ungefär rätt men med stora marginaler.

Jämför man demoskop med andra mätbolag brukar de oftast ligga högst procentuellt när de mäter Moderaterna och Folkpartiet , de brukar ligga lite lägre än andra bolag på C och Kd. Sossarna får alltid någon procentenhet lägre hos alla bolag om man jämför de månaderna som SCB har sina mätingar.

Sista mätningen innan valet ”klockade” demoskop Moderaterna 31,6 % och sossarna på 28,9 %. När valet var sluträknat hade Moderaterna fått 30,06 % och sossarna 30,66 %.

I opinionsmätarnas värld kanske det är en bra siffra när det gäller att pricka rätt i verkligheten betydde detta att alliansen inte fick egen majoritet något som är politiskt viktigt för formandet av politiken denna mandatperioden.

Jag säger detta för att visa hur dåliga opinionsmätningsinstituten är på att pricka rätt, man kan ju också säga att journalisterna högerideologiska expressen hjälper till genom att presentera mätningen i exakta tal utan att ägna mycket tid åt att visa felmarginalerna.

Om det hade varit val så försvinner antagligen några kärnväljare från Moderaterna och blir kamrat 4% för både C och Kd. Sedan kanske det är dags att flytta Sd till högersidan i opinionsmätningarna. Det är där som de positionerar sig 9 fall av 10 när det är omröstningar i riksdagen där V , S och Mp är överrens och M , Fp, Kd och C står på andra sidan.

Jag väntar med spänning när en högertidning kommer att behandla Sd som ett högerparti. Tror aldrig att de kommer att göra det dock men fakta på bordet placerar Sd till höger.

Man kan ju läsa Anders Lindholms (VD för demoskop) gissningar och spekulationer varför de siffrorna med de stora felmarginalerna är som de är. Är man dotterbolag till en PR byrå som traditionellt har starka band till moderaterna så är gissningarna och spekulationerna en del i att skapa en bild som man hoppas kommer att förverkligas.

Gemene man kan göra en lika kvalificerad gissning varför siffrorna ser ut som de gör. Det finns inget facit och alla kan tycka och tänka.

Här är en ”disclaimer” till demoskops undersökning , som aldrig är obligatorisk i tidningarnas redovisning.

1003 telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre, 3/1-11/1 2011.
För 1000 intervjuer är en förändring statiskt säkerställd om den för partier med ca 35% stöd är större än+/- 4,2 %, för partier med ca 25% stöd större än +/- 3,8%, för partier med ca 10% stöd större än +/- 2,6 % och för partier med ca 5% stöd större än +/- 1,9%.

Här kan du hitta dagens väderprognoser som antagligen är mer exakta än någon opinionsmätning.

Förslag till fråga att mäta för opinionsmätningsinstituten.

Anser du att Sverigedemokraterna

1. är politiskt till vänster

2 Ligger politiskt till höger om V, S och Mp och till vänster om M, Fp, C och Kd.

3 är politiskt till höger

 

2 Responses to “Högerideologiska demoskop visa bra siffror för högerideologiska alliansen om man inte räknar de partier som tangerar lägre än 4 %.”  1. 1 Kejsarens Nya Kläder = Marknadsliberal tillväxtpolitik | Nemokrati Trackback vid 14 januari, 2011 kl. 08:15
  2. 2 Dagen då tusen personer fick alliansen att jubla. « essbeck Trackback vid 17 januari, 2011 kl. 03:33

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: