Dagen då tusen personer fick alliansen att jubla.

Först en länk till dagens väder som betyder mer än denna mätning.

Sedan en titt i backspegeln för opinionsmätningarna under förra mandatperioden.

Bilden hämtad från SR

Då i januari 2007 som är precis samma antal månader efter valet som januari 2010 hade alliansen slagit ett rekord i svensk politik efter 100 dagar vid makten. Aldrig tidigare hade ett regeringsparti förlorat så mycket i stöd opinionsmässigt.

Jag lägger fram denna bilden för att gestalta hur liten betydelse som opinionen idag kommer att ha för valet 2014. En sak med skops mätning är att de ställer en annorlunda fråga. De frågar vilket parti det tycker bäst om i svensk politik. De frågar inte vem de skulle rösta på om det var val idag. Det är inte säkert att man skulle få samma resultat.

Om man verkligen är intresserad av att få en bra opinionssiffra under en månad bör man sprida sina samtal till personer jämnt över hela månaden , då får får man en bättre och jämnare linje. Men detta kostar antagligen mer pengar att genomföra.

Tidningarna är väldigt dåliga på att redovisa felmarginalerna i de mätningarna som de publicerar. Sätter man siffrorna som de gör och behandlar de som en absolut sanning då kan läsare uppfatta de siffrorna som en absolut sanning.

Sista mätningen som Skop genomförde innan valet prickade de Moderaternas siffra ganska bra när de landade på 30,6 % , sossarna prickade de på 27,6 % och sossarna fick 30,66 %. Skop missade 3 % på sossarna. Vad är det som säger att de är bättre på att mäta idag ?

Något som är bra med Skop om man jämför med högerideologiska Demoskop är att de inte har en VD som sysslar med att gissa och spekulerar varför opinionen är som den är som om mätningen skulle vara någon typ av fakta.

Skop borde mäta mer än 1000 personer för att minska felmarginalerna men det handlar ju om en kostnadsfråga. Jag tror att beställaren bara vill ha någonting att visa fram så att de kan skriva om det och spekulera om det och kanske sälja ett och annat lösnummer.

Jag får gratulera Örebro Kent till den kadmeiska segern, det är bara att skynda iväg och hämta pokalen.

0 Responses to “Dagen då tusen personer fick alliansen att jubla.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: