Problemområden ?

Jag läser om oroligheter i Rosengård och funderar över hur ett brott så starkt knuts till ett område om det handlar om förorten.

Om det händer någonting i de centrala delarna av staden i säg Malmö, Göteborg eller Stockholm så blir liksom brottet mer av ett brott och det har mindre betydelse att det är i centrum. Centrum får inte sämre rykte och det är fortfarande ett gott område att bo i, trots all fredagsstök lördagsstök och stök anda dagar i veckan, fyllebråk, misshandel och andra grejer som kan hända på krogen.

Om det begås grova brott i finare stadsdelar då skriks aldrig brottet ut med rubriker om vart det hände. Det blir aldrig några uppföljningar eller debatter där man diskuterar våldsvågor i de ”finare stadsdelarna”.

Så det kan hända en orolighet i förorten och det skrivs spaltmeter om detta i flera dagar, händer det oroligheter i centrum så är de aldrig så att man talar om platsen där brottet begås utan om brottet.

Reportrarna som skriver om dessa saker har nästan aldrig växt upp i de sämre stadsdelarna utan det kommer för det mesta från stabila hem i den bättre delen av stan, det finns säkert undantag på den journalistiska himlen men det blir nog ofta för dem att skriva om en plats där de nästan aldrig varit på, platser de aldrig växt upp i eller lever vid som vuxen.

Jag tror att det hjälper till att forma deras språk och att det även slinker in en och annan fördom. Det blir platsen därborta som man aldrig besöker eller har någon relation till. Inga bekanta som bor där och berättelsen riskerar att bli som främlingens betraktelse som ytligt betrakta utan att beskriva med djup.

Om det skulle hända någonting i centrala stan så skall det mycket till innan tidningarna beskriver det som upplopp.

Eller så kanske det är jag som är fördomsfull mot journalister och deras sätt att skriva om platser som jag tror att de inte har någon anknytning till även ifall de bor i samma stad ?

Sällan de skriver om positiva saker som händer för att det helt enkelt är för tråkigt att läsa och det säljer inga lösnummer.

Annonser

0 Responses to “Problemområden ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: