Varför kallar man inte saker vid sitt rätta namn ? Egyptien har varit en diktatur under en lång tid men har aldrig riktigt blivit kallat vid sitt rätta namn.

Egyptien är väl för många svenskar ett lite trevligt och exotiskt resmål där man stannar en vecka eller två för att titta på pyramiderna. Jag vet inte om så många av de som reser är medveten om att de reser till en diktatur där det råder stor ofrihet bland folket.

Mubarak har haft makten i sin hand under en väldigt lång tid och han vill tydligen lämna vidare makten till sin son när han dör. Ungefär som ett av de här kungariken som existerade någonstans i europa under medeltiden.

När folk skall rösta i Egyptien så kan de inte välja vilken kandidat som helst. Det finns kandidater som stängs ute från valprocessen för att de uppfyller inte vissa bestämda kriterium i deras politiska inrikting. De som bestämmer hur dessa kriteriumen ser ut är diktatorn Mubarak och hans lojala anhang. Så de kan släppa fram vissa kandidater som de vet inte kan hota diktatorns maktposition.

Politiskt sett är Egyptien en accepterad diktatur som är en viktig allierad till USA. Jämför gärna tonläget i retoriken och handlandet när det gäller Vitryssland , en annan diktatur där tonläget ofta är starkt från utrikesministern men när det gäller Egyptien så är det mer lågmält.

D-ordet som är diktatur används inte men man väljer det mjukare ordet regim. Jag tycker det är konstigt att man inte använder ordet diktatur men man kanske önskar behålla vänskapliga relationer med diktaturen ?

Annonser

0 Responses to “Varför kallar man inte saker vid sitt rätta namn ? Egyptien har varit en diktatur under en lång tid men har aldrig riktigt blivit kallat vid sitt rätta namn.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Annonser

%d bloggare gillar detta: