Viktigt att läsa in sig på Rädda barnens rapport om barnfattigdom.

Via Veronica Palms bloggsida hittar jag Rädda Barnens rapport om barnfattigdom.

Jag skall inte tråka ut er med siffrorna eller tillvägagångssättet som Rädda Barnen använder för att mäta barnfattigdomen, för det verkar vara en het diskussion som alliansvännerna anser vara viktigare att argumentera än själva sakfrågor. Jag skall lyfta fram de små citaten som ”ligger mellan” sidorna med råfakta i rapporten.

Den första.

” Jag har hellre mat på bordet än lägger 100 kronor i en klasskassa. ”

Från 15 årig pojke.

Att inte ha råd att lägga pengar i klasskassan för att sedan vara med på utflykter eller resor får en ung människa att känna att de inte är lika mycket värda. De har ju ingen chans att få ihop dessa pengar av egen kraft.

” Jo, men om man redan är fattig, då vill man inte låna pengar för att studera. Och om man är fattig så kanske man inte ser möjligheterna, som att till exempel utbildning kanske kan leda till ett bra jobb där man kan tjäna bra med pengar. ”

16 åring från Rosengård.

Det är mycket lättare att våga ta lån om man har en trygg familj som kan stötta om allting går åt skogen. Har man inte en ekonomisk tryggt hem och vill ta steget att studera vidare men man vågar inte trots att man har kunskapen då är det väldigt svårt att få den utbildningen som skulle kunna lyfta det fattiga barnet till att bli den vuxne med egen försörjning.

”Jag märker att de här barnen inte har pengar på en massa olika sätt. En del av dem äter till exempel jättemycket i skolan. Vi lärare har haft en del diskussioner med matpersonalen om det, om att de måste få ta mer än fem köttbullar, att de måste få äta sig riktigt mätta. ”

Skolor som finns i områden där barnfattigdomen är hög kanske borde öka budgeten just för matbespisningen så att barnen åt minstone kan få sig ett rejält mål mat per dag. Det gynnar också inlärningsförmågan om barnen inte sitter och är hungriga och okoncentrerade.

”Jag ligger precis över socialbidragsnormen. Jag måste alltid vända på varenda krona. Jag försöker att inte låna pengar, även om det händer, men det är så jobbigt att ligga efter sedan. Det händer att jag går och är pank i en hel vecka. Det är jättejobbigt. Tänk om någon av ungarna skulle behöva medicin eller något då.”

ensamstående förälder till tre barn

Ensamstående föräldrar är överrepresenterade i statistiken över familjer som lever med fattigdom. Om barnen blir sjuka kan de komma i starkare ekonomisk nöd. Det kan ju faktist hända. Jag tror knappast att reformen som gjorde att apoteksmonopolet upphörde har gynnat denna grupp.

”Man kanske inte vill flytta, men föräldrarna måste för att de fått nytt jobb. Men det är ändå bättre än om man är tvingad att flytta för att man inte har råd att betala hyran. Då kanske man måste bo hos kusiner eller så.

flicka årskurs 7

Tänk om det är ännu värre och man inte kan flytta till sina kusiner. Då blir man vräkt och har ingenstans att vända sig ?

” Pengarna räcker aldrig, i höstas köpte min dotter själv en vinterjacka för födelsedagspengarna. Så är det ofta, jag kan inte ens ge dem det de måste ha. De går i gympaskor hela vintern oftast.

ensamstående mamma med två barn

När man fyller år så skall man väl få saker som inte är direkt nyttiga utan saker som man kan önska sig som barn. Att inte ha en chans att få det kan cementera en bild av att man är mindre värd när man jämför med sina klasskompisar. Det kan också vara en grund för att bli mobbad.

”Helt ärligt, vår fritid har förändrats helt sen fritidsgården stängt. När man går till fritidsgården så behöver man inte pengar… ”

15 årig pojke

Har inte ungdomarna någonstans att vistas som blir som en andningsplats i en tung tillvaro kan detta föda hopplöshet och locka in ungdomen i ett destruktivt liv som kan innebära allting från droger till att bli värvade till kriminella gäng. Den kostnaden man sparar på att stänga en fritidsgård förlorar man i att det blir ökad kostnad för vandalisering och förstörelse och man missar att fånga upp en människa i ett konstruktivt liv med utbildning och jobb.

”Vi har inte köpt längd- och slalomskidor, sonen har fått promenera eller titta på.”

Är man barn i en fattig familj kan sådana händelser cementera bilden av att inte vara lika mycket värd men också skapa en bild av vanmakt. Man kan inte rå för det som barn men man får står där och detta kanske leder till mobbande kommentarer.

Jag vill komma lite bortom siffrorna och försöka hjälpa till att sätta läsaren i dessa barns situation. De kan inte hjälpa vilken lott de fått i livet men att strunta i att stödja dessa barn är ett misstag för man bidrar till att skapa vuxna människor som aldrig fick något stöd som barn. Det kostar mer för samhället att ignorera dem som barn. Man tjänar på det ur samhällsperspektiv att rikta åtgärder för att hjälpa dessa barn. Sådana åtgärder kostar pengar. Sänker man skatten så är det till exempel dessa barn som inte har en egen röst att protestera.

Tidningar som skrivit om detta.

Bloggare som skriver om detta.

I grund och botten handlar det om att se människorna bakom statistiken och att hitta konkreta åtgärder som man kan rikta mot dessa grupper för att underlätta. Jag är inte intresserad om att bråka om hur man mäter fattigdomstalen vilket verkar vara alliansens huvudlinje. Jag är intresserad av att se konkret politik skapad av de partierna som påstår att de kämpar för dessa grupper.

Lyckas ni att förändra politiken finns det många som är mycket små barn idag som kommer att vara tacksamma när de blir vuxna och de kommer med råge betala tillbaka pengar in i systemet via skattesedeln.

 

 

Annonser

1 Response to “Viktigt att läsa in sig på Rädda barnens rapport om barnfattigdom.”  1. 1 PR Byråerna och de fattiga barnen. « essbeck Trackback vid 2 februari, 2011 kl. 22:41

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
februari 2011
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Annonser

%d bloggare gillar detta: