Cirkus Wistbacka och regeringskansliet strikes back … nästan.

Krister Wistbacka , pappa till uttrycket ”bloggvalp” har bloggat lite för att fötydliga.

Han skriver om hans ”möte” med kommunchefen i studio ett pratar Wistbacka om oron att inte kunna granska kommunchefentidningens eget sätt då han hela tiden förekommer KKs granskning genom att publicera offentligt material om representation till exempel när KK har begärt ut dessa dokumenten. Han ser det som en typ av härskarteknik. Han klagar över brytna etiska regler, skrivna och oskrivna och verkar fasa över regellösheten som finns i bloggvärlden.

I nästa post funderar han över om bloggvalpar är terriers. Någon som gläfser och nafsar efter allt och önskar sätta tänderna i vad som helst. För mig framstår han då som en person som känner sig jagad av en flock med hundar som i detta fall är bloggare.

I nästa post är de då dags att definiera bloggvalpen lite tydligare, någon som inte är rumsren. Knuter man an till tidigare poster så blir hans syn på bloggvärlden en plats utan regler där folk gläfser och nafsar och önskar sätta tänderna i vad som helst, en plats bortom de skrivna och oskrivna reglerna för journalistyrket.

Man kan ju säga att kalla någon för bloggvalp är en härskarteknik där man försöker förminska någon, i detta fallet någon som bloggar. Makten skall granskas makthavarna men även journalisterna för de är en maktfaktor. Det känns lite trubbigt att vifta bort bloggarna genom att kalla den för bloggvalpar.

Själv måste jag nog fundera över varför jag nu skriver min fjärde bloggpost om en obskyr liten landsortstidning på andra sidan landet sett från mitt persperktiv.

Det tydliga svaret som kommer upp i min tanke är att jag tycker inte om maktmonopol, och jag tycker att det skall finnas breda kommunikationsvägar mellan makten och människorna och inte exklusivt att journalisterna har första ching där de samlar in materialen för att presentera det ur sin egen vinkel.

Nästa bit är lite omvänt men fortfarande lite vingslag av härskarteknik. Propagandaministeriet har kommit med ett förtydligande efter DNs post där Reinfeldt dömer ut hyresrätter i innerstan.

Regeringskansliet tyckte inte om vinkel och därför publicerade de ett pressmeddelande för att på något sätt förtydliga Reinfeldts ord. I ljudklippet där hela intervjun finns framgår det tydligt att saker som skrivs i DNs artikel baserar sig på vad Reinfeldt sa till journalisten. Protesten från regeringskansliet om man kan se det då handlar väl mer om att sätta fokus på fel saker enligt Regeringen i DNs framställning.

Det stora felet i detta pressmeddelande ligger i en rad som är enligt följande.

Meningen lyder.

”Nedan finns även utdrag ur intervjuerna:”

Observera ordet ”utdrag”. Dvs de publicerar utdrag från intervjumötet med DN journalisten men avstår från att publicera hela ljudbandet i text.

Här har de i princip gjort så att de säger , fokusera på vårt utdrag och ”glöm” DNs vinkel.

Vad DN skriver i sin artikel stämmer med det som Reinfeldt sa i interjvun. Reinfeldt dömer ut hyresrätten för att han anser att det inte fungerar i innerstaden. Ok visst har DNs artikel en vinkel men det betyder inte att de som de skriver om är fel. Han har sagt det på det sättet som DN skriver.

Ironiskt nog kommer jag tillbaka till Wistbacka och hans funderingar kring makthavare som publicerar massa material dokument på nätet, hans rädsla att man kanske missar viktiga detaljer i ett stort material.

I pressmeddelandet från regeringskansliet försöker de medvetet förminska delar av ljudmaterialet genom att inte presentera det i skrift och bara välja de utdrag som de anser är viktiga för att bemöta den vinkeln de anser är felaktig. I detta fallet handlar det om DNs artikel.

Jag tycker det är fult och oärligt. Visst DN är inga dynungar eller bloggvalpar heller för den delen men det de skriver är inte taget ur luften.

Annonser

1 Response to “Cirkus Wistbacka och regeringskansliet strikes back … nästan.”  1. 1 Stämmer det som DN skriver, finns inga faktafel i artikeln. « essbeck Trackback vid 16 februari, 2011 kl. 11:51

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
februari 2011
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Annonser

%d bloggare gillar detta: