Tron på den falska säkerheten.

Tittar på SvD (de oberoende bidragsberoende moderata rösten i tidningsvärldens) säkerhetsanalys där de klagar över att signalspaningen inte kommit igång. Något om att säpo famlar i mörkret.

Om man spanar mer och letar efter brott kommer detta att minska terroristhotet, kommer det att förhinda framtida terroristattacker ? Om man sitter med information innan har man då kapacitet att förhindra en attack ? Om man sitter och lyssnar av hundratusentals samtal i realtid kan man verkligen sålla ut och bestämma vilket som är fara och vilket som är falsk flagg.

Kan vi fortfarande kalla oss en demokrati om vi får ett övervakningssystem som skapar lika mycket frihet och integritet som ett land övervakat av stasi eller securitate ?

Jag är mycket inne på Scaber Nestors resonemang om vattenpölar. Där han konstaterar att risken att bli dödad av en terrorist är lägre än att drunkna i en vattenpöl (i kommentatorsfältet).

Lägger vi verkligen tillräckligt med resurser för att förhindra människor från att drunkna i en vattenpöl ? Den faran är större än att bli dödad av en terrorist.

Jag tycker att man ger terroristerna ovanligt mycket makt om vi förändrar och minskar människors frihet med kontrollagar. På det sättet skickar vi som land tydliga signaler att det krävs inte mycket som skall hända för att samhället för att man skall ändra om lagar till ett hot som kanske i största grad existera i rädda människors fantasi.

Öppenheten är viktig för samhället, är vi så svaga att vi viker oss för en inbillsk rädsla då innebär det att vi som nation har börjat vandringen bort från demokratin i små steg och mot totalitarism.

Vi har inte haft mycket terrorism i Sverige, där Sverige som land varit måltavlan. Mycket av det handlar antagligen om att vi varit neutrala. Vi har inte varit krigförande land och det mesta av våra militära uppdrag utomlands har handlat om FN uppdrag för att hjälpa till att skapa stabilitet i olika länder. Den identiteten tror jag har haft stor betydelse i omvärldens syn på Sverige. Vem önskar attackera ett land som aldrig attackerat ens eget land ?

Majoriteten av högerblocket önskar att Sverige skall knuta sig militärt till USA och Nato. Jag vet inte, men i funderingar bland saker som kanske kommer snart, med en politisk offensiv för att överge alliansfria hållningssättet för att bli en del av en militär pakt kan kanske teoretiskt öka hotet för terrorism i Sverige. Inte för att Sverige är Sverige utan för att Sverige blir en del av en militär maskin som handlar om att sluta upp när USA bestämmer sig för att dra ut i krig.

Jag tror på demokratin och det egna landets självbestämmande när det gäller militära och säkerhetspolitiska frågor. Att knuta an till en signalspaning som stjäl små bitar av människors integritet gör inte att man kan minska risken för terrorism och signalspaningen kan i sig mynna ut i gryningsräder hemma hos oskyldiga människor för att man sett spöken på ljusa dagen när de tolkat signalspaningsmaterialet.

Ett samhälle kan aldrig skydda sig 100 % från våldsdåd. Det spelar ingen roll om det handlar om mord, misshandel, bedrägeri, rån eller planerade våldsdåd som definieras som terrorism. Vad man kan göra som samhälle är att fortsätta att vara det som definierar och identifierar vad som är Sverige som land, och inte vika undan och böja sig för hot eller föreställda bilden av hot som saknar verklighetsanknutning.

Detta handlar i grund och botten om vi som land skall ha ett öppet samhälle eller om vi skall ta vägen till att bli ett samhälle som överger de demokratiska värdegrunderna. Vilken väg tycker du att Sverige skall ta ?

0 Responses to “Tron på den falska säkerheten.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
februari 2011
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Annonser

%d bloggare gillar detta: