Jag tycker om ”tvåledar” alternativet.

Det kanske inte skall kallas för språkrör enligt Mps modell men att inspireras av idén och göra någon egen variant av det bör tänkas över allvarligt.

Det manliga och det kvinnliga perspektivet behövs i ett parti så ett ledarskap delat mellan två mycket kompetenta ledare tror jag skapar många bra ringar på vattnet.

Att vara partiledare är ett krävande jobb och att ha två ledare med öppna kommunikationsvägar som analyserar och bollar idéer mellan sig skapar en god förankring vid sidan av andra medarbetare som också är knutna runt partiet.

Jag ser framför mig två valda ledare med olika kompetenser och olika intresseområden som gör att om det kommer till en debattsituation kan man välja den som är djupast insatt i det aktuella ämnet.

Ledarskap i ett parti kan vara mycket ensamt speciellt om det blåser kallt runt ledarskapet. Att i en sådan situation ha ett delat ledarskap hjälper till att fördela bördan på ett sådant sätt att det blir lättare att hantera situationerna.

Det är viktigt att vara ett parti som sätter sin egen ideologi i centrum där man har ett starkt cementerat grundresonemang hur man anser att samhället skall formas. När den bilden finns klar och är förankrad i partiet då blir det i sig en styrka man bär med sig och lutar sig åt när man debatterar, skickar in motioner eller formar förslag till hur partiet skall möta framtiden.

Med ideologin och grundsynen i centrum får ledarna en underställd position men de är samtidigt ledarna som sätter ut riktningen som partiet har förrankrat. Förr i tiden satt politikerna på sina ämbeten i hela sitt yrkesverksamma liv, man blev politiker trots att det i sig inte är ett yrke. Idag återspeglas marknaden och arbetsplatserna av större rörlighet än förr i tiden. Folk byter jobb, utbildar sig , och byter yrkesroll kanske många gånger i sitt liv. Vad jag vill säga med det är att ett parti som vill vara i fas med tiden bör ha större rotation inom partiet. Man är inne i partiet några år sedan släpper man det ett tag , gör andra saker och sedan kanske man till och med kommer tillbaka in i politiken igen vid ett senare tillfälle.

Det är ingen svaghet att ha stor rotation i ett parti så länge som den röda tråden som representerar ideologin och grundvärderingarna står fast. Det är till och med en fördel för att kunna bejaka att de politiska idéerna skall stå i centrum och vara det som man utgår ifrån när man som partirepresentant formar framtidsidéerna.

Man skall aldrig glömma att man representerar de som har röstat på en , visst är näringslivet viktigt men folk röstar inte på sina politiker med den önskan att politikerna skall lyssna på särintressen först dvs representanter som inte har rösträtt.

Det är dock viktigt att lyssna på särintressena när det gäller frågor som berör dem men det skall vara på ett sådant sätt att man fattar beslut som gynnar särintresserna på bekostnad av väljarna. Politiker som glömt av att de representerar väljarna först bör lämna politiken. Folk vill inte ha politiker som de anser företräda andra än dem först.

 

Annonser

0 Responses to “Jag tycker om ”tvåledar” alternativet.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
februari 2011
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
Annonser

%d bloggare gillar detta: