Vänster mot höger inom socialdemokratin ?

Oberoende Moderata SvD har idag släppt fram en opinionsartikel av en Christer Isaksson,  han beskrivs som en författare och journalist. Min erfarenhet är att om man vet någonting av en opinionsbildare så kan man också få ett hum om var de står ur en politisk synvinkel.

Med det i tanken googlade jag litegrann och hittar en recension av Åsa Lindeborg där hon skriver kortfattat om Christer Isakssons bok där han tydligen pratar sig varm för Mona Sahlin. Tydligen en bok med många adjektiv men lite som beskriver Sahlins politik. Hursomhelst så placerar Åsa Lindeborg politiskt Christer Isaksson som en person som under 1980 talet tillhörde ”kanslihushögern som dunkade igång det nyliberala systemskiftet”. En person som senare tydligen lämnade socialdemokratin i frustration över att förnyelsen inte gick fort nog. Han beskrivs som en person som gjort en karriär på att bittert hata arbetarrörelsen.

Det kanske inte är så konstigt att han skriver en artiken i SvD där rubriken säger att vänstern styr utvecklingen inom S.

På något sätt är det knappast konstig eller för den delen fel att ett parti som har sina rötter på vänstersidan skall styras av något annat än just vänstern. Om han som person är en som försökte hjälpa till att styra s mot höger under 80 talet då är jag inte förvånad att han tycker som han tycker.

Vad som förvånar mig är att han säger att vänstern är i minoritet inom socialdemokratin men det är de som styr utvecklingen i socialdemokratin. Visst , jag tror att socialdemokratin har många bekymmer just nu men att en minoritet inom socialdemokratiska vänstersidan skulle på något sätt hålla högerfalangen i socialdemokratin under någon form av kontroll trots att de påstås vara i majoritet enligt Isaksson köper jag inte.

Jag ser det inte så mycket som en strid mellan höger och vänster inom socialdemokratin men jag tycker att det skulle vara ett politiskt självmål att från socialdemokratins sida vandra åt höger och försöka bli moderaterna light. Socialdemokraterna är inget högerparti och vill de krympa som parti så skall de vandra åt höger.

Förnyelsen behövs. Det finns för många i den socialdemokratiska toppen som varit med och planerat två valkampanjer där de kommit ut som förlorare. De strategerna som är ansvariga för detta borde vara ödmjuka nog och ställa sin plats till förfogande för andra personer som kommer med nya idéer och ny visioner.

Som vilket varumärke som helst som finns så måste socialdemokratin stå för någonting som folk direkt identifierar med socialdemokratin. Varumärket måste vara så bra att både anhängare och motståndare tydligt kan se vems sida som sossarna står för. När folk känner att socialdemokratin står just på deras sida då finns det stor möjlighet att man röstar på dem.

Det sämsta som kan hända socialdemokratin är att de förblir ganska otydliga, där de säger att de vill vara allt för alla, vara ett parti där de både profilerar sig för att vara anhängare av höger och vänster vid sidan av att vara bästa vännen med LO arbetaren till VDn på företagen.

Det måste finnas en ordning där det finns en tydlig strategi där politikerna förstår vilka grupper som är deras väljarbas. När man vet detta så måste man jobba hårt för att få dessa gruppers öra så att man kan få en bild av deras vardagsliv till en sådan grad att man kan skissa upp en politik som aktivt riktar sig till att underlätta för dessa grupper.

Jag tycker inte att det finns en sådan tydlig bild av socialdemokratin idag, men jag kan alltid hoppas att de hittar sin röst och tydligt och pedagogiskt lyckas förrankra bilden av sig själv i väljaren. Jag tror inte att socialdemokratin har en framtid som ett högerparti utan det gäller att hämta kraft från sina politiska rötter och använda det för att nyorientera sig i en ny verklighet.

 

Annonser

0 Responses to “Vänster mot höger inom socialdemokratin ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: