”Det är ungefär som om IFK Göteborg inte bara spelade i allsvenskan utan också bestämde reglerna och dömde alla matcher”

Citatet kommer från Jonas Jacobsson moderat ledamot i näringsutskottet. Det beskriver hur han ser på statligt ägande.

Ja vad skall man säga. Politik är knappast fotboll men ibland finns det så mycket pengar i fotbollen att klubbarna kan bestämma slutresultatet i en match genom mutor.

Timbro tar ett litet annat grepp där de lanserar idén att pengarna från försäljningen skall gå till de svenska medborgarna.

Att sälja till varje pris och och skapa ett privat monopol är guld värt för moderaterna så alla argument för att fiska röster är tydligen giltiga, även de lite småtokiga idéerna. 24 miljarder i utdelningar kan användas till många bra saker. Det är en styrka för staten att vara en del av brancherna så att man bättre kan bli införstådda i hur brancherna skall förändras med nya lagar.

Peter Norman beklarar nederlaget och tycker det är tråkigt att man inte kan frigöra pengar för att betala av på statsskulden och därmed minska utsattheten.

Med flera miljarder per år i avkastning finns det utrymme att betala av en del av statsskulden med de pengarna om man så önskar. Det måste kännas konstigt för en regering som sitter med ägande av statliga företag men inte inte vill att de skall på något sätt agera och ta marknadsandelar på marknaden. De vill ju att de privata alternativen skall ta marknadsandelar från det statliga. Säg som så här. Låt både det privata och det offentliga alternativet verka på marknaden så får kunden välja själv. Förrutom de marknader som rör människors hälsa som till exempel sjukvården.

I grund och botten handlar detta om en idelogisk skiljelinje. Högersidan säger att staten inte skall äga och driva företag. Så ligger det till punkt slut. En tes som nästan har en religiös framtoning.

Konservativa SP skriver att argumentet att sälja företagen för att betala av på statsskulden övertygar inte , och jag håller med om detta. Att sälja för säljandets skull känns inte riktigt logiskt men det handlar ju nästan om en religiöst mantra från högersidan att ”staten skall inte äga företag”. Om detta är enda vägen för att betala av statsskulden enligt högersidan av politiken då har Sverige problem.

Annonser

0 Responses to “”Det är ungefär som om IFK Göteborg inte bara spelade i allsvenskan utan också bestämde reglerna och dömde alla matcher””  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: