Även om man kallar sig ateist behöver man inte leva utan ”tro”.

Att ha normer och moraliska regler att leva efter trots att man definierar sig som ateist behöver inte betyda att man sitter utan tro. För det finns ju gränser man inte korsar om man lever efter ett visst rättesnöre. Detta innebär att även om man lever ett liv som kan betecknas som utan tro så sitter man med normer och värderingar som ersätter tron.

Så när de skriver att religionen kan försvinna så tycker jag mer att det handlar om att religionen omdefinieras. Det kommer alltid finnas tro även om det kanske inte ser ut som religion i traditionell bemärkelse, men det är just att tron kanske ersätts med en politisk övertygelse där man tror på att samhället bör formas på ett visst sätt och ibland argumenterar man för sin politiska övertygelse utan att faktamässigt kunna belägga sina ståndpunkter.

Engagemang, drivkraft, inspiration, övertygelse för en sak om det så är religion eller icke religion fyller i grund och botten samma funktion hos människan. Om jag läser att någon kallar någon annan för ateism kanske det är mer en religiös persons definition av sig själv jämtemot andra som personen uppfattar som icke troende. Kallar man sig själv för ateist och går in för det med djupt engagemang så blir det som en tro i sig att vara ateist.

0 Responses to “Även om man kallar sig ateist behöver man inte leva utan ”tro”.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: