Teoretiskt sett kan Khaddafi ha donerat pengar både till Moderaterna och Kristdemokraterna.

Jag läser att Khaddafi har tillgångar frysna i Sverige till en summa av 10 miljarder kronor. Man vet ju inte exakt i vilken form som dessa pengarna finns i Sverige , om det är i företag eller hos privatpersoner med anknytning till Khaddafi.

Teoretiskt sätt kan Khaddafis pengar ha hamnat i Moderaternas eller Kristdemokraternas partikassor för att dessa partier har en policy att de accepterar donationer från juridiska personer.

Jag lyfter fram detta för att påskina hur fel det är som politiskt parti att dölja sina donationer och acceptera donationer från juridiska personer som kan vara företag, ideella organisationer eller andra typ av element med pengar som saknar rösträtt i svenska allmäna val.

Argumentet för att hålla donationerna hemliga enligt moderaterna handlar om valhemligheten.

Säg till exempel att statliga Rymdbolaget har ett fantastiskt övervakningssystem som Khaddafi vill ha. Hur kommer han åt detta ? Det gäller ju att putsa sitt rykte även om man är diktator och lägga pengar i rätt fickor för att öppna dörrarna till teknologin. Om detta har gått genom att öppna upp oljefält för västliga företag och ge bort olja i utbyte mot att öppna dörrar till saker han önskar köpa eller för den delen gå igenom en rättegång för att erkänna skuld till ett nedskjutet passagerarplan för att slippa råka ut för attentat, och istället bli en form av knepig tomte i världspolitiken där ledare från väst villigt låter sig fotograferas med honom.

Det är inte första gången som Khaddafi köpt sig fri och smörjt rätt personer med pengar, med ett slutet system där pengar accepteras av partierna utan offentlig insyn finns det en risk att khaddafis pengar har hamnat i kassorna hos politiska partier som han önskar att smörja för sina egna syften.

Vi är ett öppet och demokratiskt land och vi bör ha öppna och demokratiska partier där det går att ha insyn i vem som donerar pengar till ett parti. Vi har inte det i Sverige för att det anses som någon form av ”gentlemens agreement” där partierna i sverige skall anses vara öppna och ärliga och därför inte behöver att redovisa sina donationer. Det finns en frivillig överrenskommelse men inga lagar som tvingar partierna att redovisa.

Vem tror att partierna som sitter med makten själva skulle önska öppenhet med donationerna om detta riskerar att de kommer i dålig dager ?

Uppdatering 23 mars 2011 kl 13.40

Ledare expressen ”Sluta Mörka”

0 Responses to “Teoretiskt sett kan Khaddafi ha donerat pengar både till Moderaterna och Kristdemokraterna.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: