Så det är dags att lyfta frågan om att gå med i NATO ?

Skall man tolka Federleys utspel som att Centern propagerar för att Sverige skall gå med i NATO eller att han som enskild person tycker att Sverige skall gå med ?

Jag väljer den senare tolkningen dvs att detta inte är Centerns officiella hållning.

Hursomhelst, Federley argumenterar att Sverige är falska och fega för att vi låter deras (amerikanarnas) resurser tas i anspråk när USA väljer att gå in i en konflikt. Hade vi varit med i NATO så hade vi varit med om många av USAs projekt, till exempel korea kriget eller Vietnam kriget, irakkriget nummer ett och två.

Men Sverige har knappast varit passiva utan har agerat och satt egna resurser till förfogande för att övervaka fred och bidra till stabilitet. Och detta när det funnits ett FN mandat.

Jag vill inte att Sverige skall bli ett menlöst land utan egen politisk vilja som tar order från Washington DC. Jag ser inga hinder dock till samarbete som innebär utbyte av information, utbyte av tjänster och ibland militära övningar tillsammans.

Men utgångspunkten skall alltid vara att man går jämnt ut och får tillbaka lika mycket som man ger i ett samarbete. Det skall inte vara så att USA bestämmer att sätta igång någonting och då skall Sverige automatiskt ta order och börja marchera i takt.

Man kan läsa i Federleys text att han tolkar EU som någon form av militär union eller hoppas han att det skall bli så, så vitt jag förstår så är EU en ekonomisk union men det finns krafter inom EU som vill skapa något mer utöver det som det var tänkt som. Jag tror inte han vinner mycket på att kalla den svenska hållningen för hyckleri med tanke på hur resolutionen för att få mandatet att bomba Libyen gick till.

Storbrittanien och USA offrade Bahrain och tillät Saudiarabien att gå in och stödja upp diktaturen där. Detta var ett krav från Saudiarabien för att ge sitt stöd till resolutionen som öppnade för bombningarna över Libyen. EUs representant Robert Cooper som också skall vara våran Sveriges röst sa olyckor händer (accidents happend), som en typ av kommentar för att ursäkta att Bahrains kamp för att bli av med deras diktator brutalt slås ner av Saudi Arabiska trupper.

Om USA anser att det är OK att acceptera att frihetsrörelsen krossas i Bahrain då skall väl alla NATO länder rätta in sig i leden och tycka samma sak ?

Vad som är fegt, falskt och hycklande när ett krig uppstår är att avstå från att tänka själva och istället kasta in sig i ett krig utan att veta syfte och mål.

Det har funnits stunder i Sveriges nytidshistoria där Sverige har sysslat med utbyte av information och tjänster i säkerhetspolitiska syften och det är fullkomligt onödigt att gå med i NATO för att göra utbyta information och tjänster. USAs mål är inte alltid Sveriges mål och det är bättre att stå fritt och välja själv.

Federley kanske inte är intresserad historia men om man tittar på Sveriges historia längre tillbaka i tiden så har vi ett land som i princip har krigat med alla de kunnat nå, det har handlat om allianser , inbördeskrig , uppror, revolution osv osv. En allians eller en militär pakt är inte en garanti för att man skall vara fredad. Det kan bli en falsk trygghet men också något som drar in det egna landet i militära operationer som man egentligen är emot.

Jag anser att Sverige klarar sig bäst genom att ta sina egna militära beslut helt själv utan att få order från Washington DC. Federley anser att Sverige inte är kompetenta att besluta själva.

Alla får ju tycka som de vill. Politiskt sätt tror jag denna fråga är död. Det finns inget allmänt stöd för att gå med i NATO även om alliansen i stort sett skulle önska att det blev så. Skulle bli intressant att se om Centern lyfte NATO frågan som en officiell fråga att ta strid för.

 

Annonser

0 Responses to “Så det är dags att lyfta frågan om att gå med i NATO ?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: