S köper grisen i säcken lika mycket som M gjorde 2003.

Juholt är ett oskrivet kort, men det var Reinfeldt också när han tog över efter Moderaternas katastrofval 2002 där Moderaterna fick 15,2 % och var riktigt körda i botten. Det var falangstrider inom Moderaterna då, när Reinfeldts falang gick vinnande ur den striden och de som varit ansvariga för Moderaternas katastrofval fick gå åt sidan. Sossarna är i princip i samma situation idag med skillnaden att när de ligger på sin lägsta nivå så är de fortfarande Sveriges största parti. Socialdemokratin har allting att vinna så det är bara att dra ut på jakt och hitta väljarna igen.

Stig Malm beskriver Juholts som en man som har fått Carte blanche från socialdemokratiska partiet. Och det är i princip så det ser ut. Till skillnad från Mona Sahlin skall Juholt ha ett stöd från båda falangerna inom socialdemokratin och inte som Sahlin som var vald av högerfalangen inom Socialdemokratin. Om valberedningen pejlat stämningen i partiet på ett korrekt sätt så har Juholt det förtroendet och det stödet han behöver för att sätta socialdemokratin i en ny riktning.

Om det visar sig att folk inte är med på tåget inom socialdemokratin på den nya riktningen som Juholt stakar ut så har valberedningen inte gjort sitt val på ett korrekt sett. Examensdagen för detta nya kommer valdagen , då får man svart på vitt betygen och man ser tydligt ifall socialdemokraterna har lyckats.

Jag kan tycka det känns konstigt att socialdemokraterna skall vänta till 2013 för att förändra innehållet i politiken men det handlar om tradition om jag förstår det rätt. Det känns omvänt på något sätt, men ok, ett gammalt framgångsrikt parti med en stark konservativ styrning när det gäller hur man förändrar politiken kanske måste göra ”business” på det sättet. Man vet att det fungerat förrut därför har man svårt att se anledning att förändra. Sossarna har fortfarande bekymmer med öppenheten när det gäller hur folk skall väljas inom partiet. Dessa problem försvinner inte i och med att man plockat fram en ny partiledare. Det skall bli intressant att se om det kommer att bli en öppnare process i framtiden.

Känner människor i en förening att de inte har någonting att säga till om och de känner sig överkörda på grund av att partiet är toppstyrt då dödar man deras engagemang och de kanske väljer att sluta engagera sig i politiken. Själv skulle jag önska en bloggande partiledare men det kommer väl antagligen aldrig hända. Massmedialt har socialdemokratin få vänner i etern. De har SvD, DN och Expressen som kommer göra allt för att trycka ner, förvanska och se kommentarer och förslag från sossarna och Juholt i värsta möjliga ljus. De kommer inte få någon draghjälp från media och därför kan en blogg vara ett alternativ där man berättar utan att förvanskas med sina egna ord och egna tankar.

Om Juholt är duktig och lyckas pejla in vad partiet vill i aktuella frågor då kommer han alltid att ligga rätt något som kan göra honom till en mycket svår motståndare för alliansen, jag kan inte se något hinder att han börjar nu och sonderar terrängen i riksdagen och fogar samman motioner tillsammans med de partier i riksdagen som ligger i samma linje när det gäller en del frågor.

Att ha en metodik där man är överrens med V och Mp och riktar en förfrågan om stöd till något av allianspartierna som handlar om frågor som är ett uttalat politiskt ställningstagande i deras partiprogram kommer detta att ställa till stora bekymmer för alliansen och de kommer få det svårare att hålla ihop. Att tvinga fram förslagen ända till omröstning kommer göra att det undergräver minoritetsregeringens makt och då får vi se om Sd hjälper Alliansen att rösta ner förslaget. Att rikta överrenskommelser mot de tre partierna på allianssidan som är små och ge gehör för frågor som de inte får gehör för i alliansen gör att man stärker deras position i just dessa frågor i alliansen och det betyder att man bidrar till att undergräva moderaternas politiska ställning i alliansen och tvingar dem att byta linje.

Jag tror att det kan fungera.

Annonser

1 Response to “S köper grisen i säcken lika mycket som M gjorde 2003.”  1. 1 + och – med Håkans tal « ardin.se Trackback vid 26 mars, 2011 kl. 11:05

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: