För få läkare som protesterar mot sjukförsäkringsreglerna.

Läser man nationalekonomen och moderaten Mattias Lundbäcks svar på det upprop  som presenteras i en debattartikel på SvD så är argumentet från honom att det finns fler läkare i Sverige och dessa läkares åsikt är i minoritet och är inte i representativa för läkarkåren i stort, så enligt honom håller resten av läkarkåren med om att det nya systemet är bra för att de inte återfinns bland de 103 undertecknade. UNT håller med och fyller i att 29.900 läkare som inte skrivit under säkert också tycker som dem att argumenten i artikeln är osakliga.

Om man ändå skall titta på den kritiken som beskrivs som ”svepande” av Mattias från denna ”minoritet” av läkare så handlar det om saker de upplevt. Exempel av de ”svepande” skälen.

 • Man med Aspergers får avslag och hamnar i ett tillstånd att han måste läggas in för elbehandling
 • Man med hjärnskada sedan 5 år får avslag för att han anses för frisk för ersättning, han nekas försörjningsstöd för han bor i bostadsrätt.
 • Försäkringskassan tvingar människor att avbryta cancerbehandling så att det kan dela i arbetsträning.
 • Psykiatriska kliniker rapporterar fall av självmord där besked om utförsäkring blivit tungan på vågen

Det är lite cyniskt av en nationalekonom att se enskilda människor som mindre än människor, att se krtik från ett hundratal läkare som som dagligen jobbar i regelverket och träffa dessa personer som kommer i kläm och jag hoppas verkligen inte att denna nationalekonoms påstående att en majoritet av läkarna i Sverige anser att reglerna fungerar bra för då har vi en läkarkår som inte har målet framför sig att värna om sina patienter på bästa sätt.

Hur många läkare måste ställa sig upp och protestera för att de skall tas på allvar ? Hur många måste komma i kläm innan man ser att systemet inte fungerar så bra ? Hur många måste dö innan man konstaterar att systemet inte är så bra ?

Att ha en tidtabell där man skall bli frisk innan tiden går ut är en stress som kan bidraga till att man läker sämre och därmed behöver längre tid på sig att bli frisk jämfört med att inte ha en tidtabell. Att veta att det inte spelar någon roll hur bra intyg en läkare skriver där arbetsförmågan bedöms som noll så är det inte deras bedömning som gäller. Läkarens roll i bedömningen har flyttats åt sidan för alliansen har ändrat lagarna för att det är fel att ha läkarens bedömning i processen som en avgörande part.

Men vad vet jag egentligen, jag är ju bara en röst och kommer alltid att vara i minoritet, om jag hade hittat 100 som tycker som jag, kan någon alltid argumentera att det är för få för att åsikten skall räknas. Jag försöker inbilla mig att min röst räknas när jag röstar i val men det är långt kvar till nästa val.

Även nationalekonomer kommer få empiriska data på vilka effekter som sjukförsäkringen kommer att ha rent ekonomiskt. Men om det bara är några få tusen varje år som kommer i kläm i en sjuk försäkring så kanske det helt enkelt cyniskt räknat ur en nationalekonoms vinkel helt enkelt är för få som drabbas för att det skall vara ett argument för att förändra systemet.

 

 

Annonser

2 Responses to “För få läkare som protesterar mot sjukförsäkringsreglerna.”


 1. 1 Peter U Larsson 14 november, 2011 kl. 22:25

  Hej!

  Jag hittade din sida när jag sökte på ECT, elbehandling.

  Hemskt att man har tvingat någon till detta.

  Är själv väldigt tveksam till ECT.

  Har sett att många människor har fått skador av ECT-behandlingar.

  Se dessa sidor:
  http://www.elchocker.se/

  Hälsn,
  Peter

  • 2 essbeck 15 november, 2011 kl. 18:05

   Fruktansvärt.

   Tittade på biverkningarna när det gäller ECT.

   Övergående minnesstörning är vanlig och är i de allra flesta fall kortvarig och lindrig. Minnesstörningen kan dock i vissa fall bli mer långvarig eller varaktig och kan då ge varierande och ibland avsevärda besvär.

   Det är för närvarande inte klarlagt vilka faktorer som kan bidra till dessa mer omfattande besvär. Ett stort antal behandlingar i en och samma behandlingsserie kan spela roll för graden av minnespåverkan liksom hur man ger själva behandlingen. För att minska riskerna för detta väljs i första hand metoder som är så skonsamma som möjligt, som låg strömstyrka och så kallad unilateral – det vill säga ensidig – stimulering, vilket innebär att bara den ena hjärnhalvan stimuleras.

   Det finns troligen en viss underrapportering och underregistrering av dessa mer allvarliga minnesstörningar.

   http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Behandlingar/ECT/

   Det med att det kan ta bort minnen tycker jag är otäckt.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: