Spaningsvänstern, inte bombvänstern och Bahrain offras som en bonde.

Så nu när beslutet är lagt så innebär det att Sverige skickar flyg men de skall bara spana, inte bomba, något som tydligen inte föll i god jord på högersidan.

För att överhuvudtaget få ett FN mandat att applicera flygzonen över Libyen var man tydligen tvungen att offra Bahrain. Deras frihetssträvan slogs brutalt ner av Saudi Arabiska trupper och detta utan några större protester från världssamhället. Detta var saudiarabiens och de andra diktaturernas pris på den arabiska halvön för att ge grönt ljus för flyzonen över Libyen.

Det finns ju många länder vars ledare är valda efter goda demokratiska premisser som gullat med Khaddafi trots att han har varit en diktator under så lång tid. Plötsligt är alla dessa ledare mot honom efter att ha kramat honom sönder och samman under många år. De har låtit sig bli köpta med Khaddafis olja och det visar för mig att man inte brytt sig någonting om Libyerna själva.

Det viktigaste för de demokratiska länderna har varit att landet har haft en stabilitet och inget annat så att transporter av den köpta oljan skulle kunna gå utan bekymmer. Det sista man brytt sig om är folkets väl och ve.

Jag saknar de långsiktiga målen med det som händer i Libyen och jag ifrågasätter de nu pådrivande demokratiska ländernas motivation för att genomföra detta. Jag tror inte man kan bomba till sig demokrati i ett land samtidigt tycker jag att hotet om att bomba militärer som attackerar civila har stor betydelse. Men då kommer jag tillbaka till Bahrain, det lilla landet som ville störta sin diktator men där militär rensade gatorna från civila med våld, utan västliga flygzoner eller för den delen någon form av ingripande från USA som har en jättestor militärbas där.

Varför gör de demokratiska länderna skillnad på frihetssträvan och frihetssträvan. Varför sviker demokratierna Bahrain och fokuserar på Libyen ? Varför är Bahrains frihetskamp mindre värd än Libyens, och vem bestämmer att det skall vara så ? Varför hörs inga protester från vår regering när frihetskampen krossas i Bahrain , varför skriver tidningarna så lite om det och ivrigt fördömer att frihetskampen krossades i Bahrain ?

Varför är Bahrains frihet värd mindre än Libyens i demokratiska länders ögon?

Sarkozy tappar makt och hans intresse för att Frankrike skall medverka handlar om att visa handlingkraft som Frankrikes president. Han vill bli återvald 2012 och ett litet krig för honom kan ha stor betydelse för att vinna makten. Vad händer när han uppnått sitt mål 2012, kommer entusiasmen att avta ? USA är planetens största konsumenter av olja, det är ett land i svår ekonomisk kris som har engagemang i andra lågfrekventa krig på planeten. Samtidigt som oljan är viktig så är inte ett till krig önskat att få på halsen. Obama sitter på ett mandat där han har förespråkat en nedtrappning av USAs inblanding i krig vilket gör det svårt att visa ett djupare militärt engagemang i Libyen. Nu öppnar han för att skicka vapen vilket kan göra att USA dras in den Libyska konflikten. Bombivern tenderar vara högre på den amerikanska högerkanten i USA och de vill naturligtvis att Obama skall gå längre.

Medans Ryssland och Kina avstod från att lägga in veto och blockera icke flygzonen över Libyen så är de starkt kritiska i opinionen. Mellanöstern är för blockard av flygzonen men inte själva aktivt bidra till att upprätthålla flygzonen. Många av länderna är renodlade diktaturer så att aktivt vara med och försöka krossa en diktatur i närområdet kommer att undergräva den egna diktaturens existens.

Bomber är väldigt trubbiga vapen och de dödar allt. Vän som fiende i en konflikt så användandet av detta skall göras med extrem försiktighet. Om man betraktar en bild från ovan ner på marken och tolkar det man ser på fel sätt då finns stor risk att man skadar vän istället för fiende. Detta är något som händer i varje krig. Den dimention av ett krig handlar just nu om att Khaddafis sida hävdar att bomberna döda civila (han är knappast personen som visat att han verkligen bryr sig om det), och den ”goda sidan” som måste övertyga att man träffar målen.

Kampen om världsopinionen är kanske viktigare än att göra Libyen till ett fritt land, om folk slutar att engagera sig för situationen i Libyen då falnar engagemanget och stödet i aktiv hjälp för oppositionen i Libyen kan minska i realitet. Brist på opinion gjorde kanske att Bahrain kunde ”rensas” av diktaturvänliga krafter ganska mycket ”off camera”.

Stödjer vi Libyernas frihet för att vi vill att de skall bli fria eller för att vi skall kunna känna att vi är den goda kraften, i så fall kanske vi glömmer att Bahrains frihetskamp blev krossad av precis samma anledning.

Jag ställer många frågor och det kan tänkas att det ser ganska rörigt ut. Jag känner mig tudelad över det som händer i Libyen och jag tycker att folk gör det lite för lätt för sig genom att ivra för att bomber skall släppas för att fixa problemet. Trots allt lever vi med våran trygghet att bomber knappast kommer släppas över oss någongång i våra liv för vi bor där vi bor. Så det är lätt att ivra för att bomber skall släppas utan att behöva ta konsekvenserna för det eller själva drabbas av att bomber släpps över oss.

Det kommer alltid bara någons barn , någons syster eller bror, någons far eller mor , mor eller farföräldrar som dör när bomber släpps. Samtidigt om man tittar på Libyen och Khaddafi så är han en person som inte skyr några medel för att behålla sin maktposition. Om han kan behålla sin makt genom att använda barn som mänskliga sköldar så gör han det. Om ett barn blir bombat av hans egna trupper eller av de demokratiska länderna så kan kvarlevorna cyniskt nyttjas av honom i propagandasyften.

Hur slåss man mot ett person som Khaddafi ? För det första måste man ha en långsiktig plan som många ställer upp på. Det går inte att göra en ekonomisk bojkott för det finns för mycket beroende av olja runtom i världen.

Så hur gör man ?

Annonser

1 Response to “Spaningsvänstern, inte bombvänstern och Bahrain offras som en bonde.”  1. 1 Juholt prickar opinionen ganska bra med sitt ställningstagande om JAS och Libyen. « essbeck Trackback vid 14 maj, 2011 kl. 07:03

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: