Moderaterna tvingas ut på hal is.

Det är vår i luften och för den fotbollsintresserade närmar sig högtidsstunder då allsvenskan startar. I fotbollens värld så älskar man att se sitt lag spela inför hemmapublik, förväntningarna är stora, mycket folk på läktarna och förväntningar på hemmalaget att de skall slå bortalaget.

Oftast är det så att ett lag som spelar fotboll vinner oftare hemmamatcherna än bortamatcherna. Hemmaplanen är hemmalagets borg och inget motstånd skall hämta några poäng i sin egen borg.

I politikens värld har varje parti sina egna hjärtefrågor och andra frågor som de inte bryr sig särskilt mycket om. Det kan finnas många orsaker till detta. En av orsakerna kan vara att det handlar om frågor som man inte anser vara viktiga för sin väljarbas. Så om jag knuter an till fotbollsmetaforen igen kan jag lugnt säga att när Moderaterna debatterar barnfattigdom på Aftonbladet så är de på bortaplan dubbelt upp därav rubriken ovan.

Jag kan fashineras lite utav hur representanterna för partierna väljer vilken tidning de vill publicera sin debattartikel i. Om Moderaterna publicerar debattartikeln i SvD riktar de först och främst budskapet till de borgerliga väljarna, om de gör som nu och publicerar i Aftonbladet handlar det om att rikta sig till mer vänstervänliga väljare, dvs långt borta från hemmaplan och inför egen publik.

Jag vill blicka tillbaka lite, med hjälp av Peters excellenta bloggpost postad för ungefär två månader sedan får man en ganska bra ögonblicksbild av hur rädda barnens rapport om barnfattigdomen togs emot av diverse personer. Maria Larsson ansåg att rapporten var oseriös för att den pekade ut Sverige som ett land som bröt mot barnkonventionen. Nationalekonomen och Moderaten Lundbäck ansåg att metodiken som rädda barnen använder för att mäta barnfattigdomen är rimlig och han tycker inte alls att det är konstigt att barnfattigdomen ökat från 2007 till 2008 med tanke på finanskrisen. Den största sågningen från moderat håll kom från Helena Riviére som ansåg att det finns ingen barnfattigdom därför att inga barn går hungriga och därför kan man inte använda ordet barnfattigdom.

Man får väl anta att moderaterna Arkelsten och Gerdau anser att rädda barnens rapport är seriös till skillnad från deras allianssyster Maria Larsson och före detta moderata toppolitikern Riviére. Vad som är intressant är mer att moderaterna känner sig tvingade att ge sig in i debatten om barnfattigdomen för att positionera sig. Det här är en väljargrupp som de struntar fullständigt i för att det helt enkelt är försvinnande få fattiga föräldrar med sina barn som någonsin kommer att rösta på moderaterna eller alliansen.

Om Alliansen fått välja skulle de ha pratat om dessa frågorna. Efter kongressen med nystarten satte nye partiledaren Juholt upp bekämpning av barnfattigdomen som ett viktigt mål. När Juholt säger att barnfattigdomen bara hör hemma i Reinfeldts Sverige väcker det en provokation hos moderaterna som måste svara på det halvdana sättet som de senare gör.

Debattmässigt lever vi i en ny tid med Juholt vid rodret. Under Monas tid blev det mycket att hon svarade på de frågor som kom från motståndarna istället för att sätta upp riktningen och köra på.

Jag ser att Juholt gör på ett helt annat sätt. Han riktar sig mot väljarna och struntar fullständigt i alliansen och speciellt i moderaterna. Fortsätter han så och vinner gehör hos folk så kommer alliansen att bli väldigt oroliga.

Jag tror att Juholt är väldigt resultatinriktad, han är väldigt duktig debattör och han vinner på att använda den styrkan genom att resa landet runt och prata väldigt mycket socialdemokrati. Nu kör tåget på och moderaterna får försöka att svara så gott de kan i ämnen som inte är hemmaplan för dem.

Jag börjar där jag slutar i fotbollens värld. Jag hoppas att ni förlåter mig för att jag håller på blåvitt. Det finns ingenting bättre än att spela och vinna på hemmaplan när stämningen är god på läktaren. Spelar man ofta på hemmaplan så vinner man. Spelar moderaterna på bortaplan kommer de förlora ofta.

Detta är fotbollstämning när den är som bäst.

Vilket lag du än håller på , lycka till i årets allsvenska.

Annonser

0 Responses to “Moderaterna tvingas ut på hal is.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2011
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: