(M)oderata filibusters

I landet lagom finns det ett parti som beskriver sig själva som moderata men besitter en hårdhudad moralisk föreställning i vissa frågor som kan jämföras med extremearter av olika religioners fanatiska troenden. De grundar sina beslut på politisk tro och inte på konkreta saker som utvärderats.

Tydligen så finns det stunder då Moderaterna vet någonting som resten av världen missat. På ena sidan står hoper med forskningsrapporter som varit så grundliga att man givit rekommendationer till länder i vissa frågor. På andra sidan står Moderaterna och visar upp en politisk tro och rör sig med argument som inte är faktabaserade. Det handlar om att inte vilja och de använder sin maktposition för att blockera ett beslut där det finns en politisk majoritet.

Filibuster är en politisk term som handlar om att fördröja en beslutsprocess inom en beslutande församling. Den används ofta som politiskt vapen där en part som sitter i minoritet försöker göra allting för att en folkvald församling skall rösta igenom ett förslag.

Förr i tiden var det så att filibusters fördröjde omröstning i kammaren genom att prata jättelänge. På den tiden gällde det att vara ståndaktig som politisk talare för att man hade inte pauser så man var helt enkelt tvungen att sätta på sig en blöja. Sedan när omröstningen skedde 1 eller 2 dygn senare så spelade det ingen roll för majoriteten röstade ändå mot blöjtalaren.

När det gäller sprututbytesprogrammet så sitter moderaterna med blöjorna på och de har alla andra partier emot sig i denna fråga. Jag tycker det är fantastiskt att vi har ett politiskt system där ett parti som inte sitter med egen majoritet kan fördröja beslut som de inte tycker om.

Detta tyder på någon form av felkonstruktion i vårat politiska system om en minoritet kan blockera ett beslut som det finns majoritet för. Vad finns det för mening med att ha en demokrati där man går och rösta när det tydligen finns verktyg som kan användas av minoriteten för att fördröja beslut ?

Det är fegt att gömma sig bakom barnen och saken är den att när moderaterna sätter på sig blöjorna och blir filibusters så drar de tyvärr in en typ av politiskt beteende som kan tas efter av andra partier i framtiden.

Detta är maktmissbruk from Moderaternas sida och de öppnar dörren för att andra skall ta efter och bete sig på samma sätt i framtiden när Moderaterna inte längre sitter på makten.

 

Annonser

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
april 2011
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: