Jobbskatteavdraget minskar barnfattigdomen påstår Moderaten.

Moderaten Jan Ericson (M) skriver så här om jobbskatteavdraget och barnfattigdomen:

Riksdagens utredningstjänst uppskattar att andelen barn som lever i familjer med disponibel inkomst under gränsen för försörjningsstöd tack vare jobbskatteavdraget har minskat med 13 procent mellan åren 2007 och 2010.

I samma underlag som Jan Ericson baserar sin slutsats på, konstaterar utredarna som tagit fram underlaget följande:

”Det går inte att dra några säkra slutsatser om avdragets inverkan på barnfattigdomen”

Jan Ericson använder begreppet absolut fattigdom. Det finns exempel några dagar tillbaka där Arkelsten och Gerdau använder Rädda Barnens definition för att mäta fattigdomen. Mattias Lundbäck tycker att rädda barnen mäter barnfattigdomen på ett rimligt sätt, så tycker han i denna post. Det är kanske dags för Moderaterna att bestämma sig vilket sätt de anser är sätt för att mäta barnfattigdomen.

Men det kanske är så att det är debatten om definitionen av barnfattigdom som är en viktig stridsfråga för moderaterna, och att det är viktigt att hålla den debatten vid liv för då slipper man att prata om barnfattigdomen och se till att göra något åt det.

Så här skriver Mattias Lundbäck om Moderaternas relation till att prata om barnfattigdomen:

Förklaringen, tror jag, är att moderater ogärna talar om fattigdom eller barnfattigdom. Det har att göra med ett grundmurat dåligt självförtroende i sociala frågor. När oppositionen presenterar tvivelaktig statistik och vridna undersökningar väljer borgerliga företrädare i regel att backa.

Om det nu är så att Moderaterna undviker att prata fattigdom och barnfattigdom för att de har dåligt självförtroende i sociala frågor då kanske det är bättre att låtsas att problemet inte existerar så som Jan Ericson gör ovan.

I en slutreplik skriver Jan Ericson så här.

Jag har träffat dem personligen vid mina besök i den svenska verkligheten. Vårdbiträdena, barnskötarna och butiksbiträdena, löntagare med låga löner, som spontant berättat för mig hur jobbskatteavdraget gett dem den största inkomstförstärkning de någonsin fått under hela sin yrkeskarriär. När man hör sådant som ansvarig politiker värmer det ända in i själen.

Den kommentaren är helt malplacerad om det är en replik i diskussionen om de fattiga barnen. Det är inte de personerna som han beskriver som har en ekonomi så att de måste söka försörjningsstöd. Det är inte dessa personer som har de fattiga barnen i sin familj. Sedan har ju Anders Borg sagt att har för hög lön så förr eller senare ryker effekten av detta jobbskatteavdraget.

Om jag skall försöka knuta ihop säcken litegrann så börjar jag där jag slutar med Jan Ericson och andra Moderaters påstående att jobbskatteavdraget minskar barnfattigdomen.

För det första är det så att om man skall ha del av ett jobbskatteavdrag till att börja med så måste man ha ett jobb. För jag kan inte tänka mig att man kan både arbeta och få så dåligt betalt att man blir tvungen att söka försörjningsstöd vid sidan av moderaternas parad avdrag jobbskatteavdraget.

De fattiga barnen har föräldrar som av någon anledning inte kan jobba eller är arbetslösa. Det är på gränsen till bizzart att ens komma på tanken att om andra föräldrar får jobbskatteavdrag så skulle detta plötsligt göra att det fattiga barnet får det bättre på ett sådant sätt att de inte är fattiga längre.

Jag förstår inte grundtanken här. Hur kan ett jobbskatteavdrag göra att ett fattigt barn får det bättre vars föräldrar är tvungna att söka försörjningsstöd ? Det är ju de som jobbar som får del av skattesänkningen , det gör liksom ingen skillnad för den fattiga familjen.

 

 

0 Responses to “Jobbskatteavdraget minskar barnfattigdomen påstår Moderaten.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
april 2011
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: