Viktigt för högertidningen att inte prata om elefanten i rummet.

Det är kul att läsa opinionsmätningarna idag. Trots alla fel och brister som opinionsmätningarna står för är det kul att se att det plötsligt står jämnt mellan blocken i senaste SIFOn.

Det som är intressant i en opinionsmätning är hur de olika tidningarna försöker att tolka mätningen.

SvD som är (oberoende moderat) gör sitt bästa för att ignorera sossarnas uppgång i opinionen. För SvD blir sossarna elefanten i rummet som måste ignoreras och förminskas. Det är nog länge sedan som Socialdemokraterna fick över 31 % i en opinionsmätning från SIFO (Maj 2010) så det skall man väl betrakta som positivt sett från sossarnas perspektiv. Stort fokus på Centerns nedgång men jag tror inte att Centern riskerar att åka ur för de kommer alltid få 2-3 % stödröster från Moderata kärnväljare.

Läser man Göteborgs Postens tolkning av samma opinionsmätning så kan man undra om de har samma underlag som kollegorna på SvD. Där skriver de att det rödgröna blocket är större än allianssidan och detta är första gången på ett år och att det är nära till hands att se det som en Juholteffekt något som SvD inte vill kännas vid. Där lyfts det också fram att sossarna stärkt sig på landbygden men försvagat sig i storstäderna.

Opinionsmätningar har en psykologisk effekt så jag är övertygad att om att i nästa mätning som mäts efter att folk sett denna mäting kommer att ge bättre siffror för C och Kd och kanske lite minus på M. Det är en rotad sanning att det bara är resultatet på valdagen som räknas och det kan finnas anledning för det blåa laget att tona ner betydelsen av opinionsmätningar just nu och minimera och förminska dessa genom att prata så lite som möjligt om dem. Jag tror inte det räcker att man från Moderat håll försöker att bygga sig en image av att vara lyssnande, jag menar vad betyder detta egentligen ? Titta på remissinstansrundor där etablerade institutioner har givit grundläggande och kunskapsbaserad feedback för att hjälpa till att forma nya lagar men de lyssnande moderaterna har oftast bara lyssnat och gjort så som de vill ändå. Det hjälper inte heller att göra kosmetiska förändringar i kritiserade lagändringar som i grund och botten inte ändrar något.

Rättvisa i samhället är viktig, men det kan vara ett ord som är både tydligt och otydligt i sin defintion beroende på vem som pratar om rättvisa. När en på vänstersidan pratar om rättvisa så kan det handla om solidaritet där man försöker utjämna orättvisor som människor råkar ha med sig i bagaget och man inte valt, medans någon på högersidan talar om att ta bort värnskatten i för att skatten är orättvis.  Det kan vara svårt att veta vad politikerna talar om när de pratar om rättvisa, oftast får man gissa sig till vad de egentligen menar.

Annonser

0 Responses to “Viktigt för högertidningen att inte prata om elefanten i rummet.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
april 2011
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: