Abortdebattfilosofernas två teser.

Abortfrågefilosoferna Nicolas Espinoza och Martin Peterson tycker att den svenska abortlagen är föråldrad. De framför två teser i nyvarande debattlagstifting som felaktiga.

I den första tesen anser de att det är fel att kvinnan har rätt bestämma ifall de skall göra abort eller inte. Hänsyn borde ta enlig dem till vad de luddigt filosofiskt beskriver som samtida och framtida individers intressen.

Jag är helt övertygad att kvinnan som är i valet att fortsätta graviditeten eller avbryta den är fullt kapabel att ta sådana hänsyn när hon väljer det ena eller det andra. Jag tror inte att Espinoza eller Peterson har den filosofiska förmågan att fatta ett sådant beslut för kvinnan som håller på att välja.

Vad har de själva för moral när de tycker att andra inte skall få bestämma över sin egen kropp. Vad händer om en sådan lagförändring medför att besluten om att avbryta graviditeten sker mot kvinnans vilja för att man just tar hänsyn till samtida och framtida individers intresse.

Andra tesen liknar den första så egentligen handlar det kanske bara om en tes , att samhället skall avväga mellan den gravida kvinnans intresse och fostrets intresse. Denna avvägning finns redan för efter en viss graviditetsvecka har fostret juridiska rättigheter.

Grundsynen är att flytta makten att bestämma från kvinnan till andra som tydligen vet bättre. Det kanske inte är en tillfällighet att dessa teser kommer från två män vilket jag tycker kraftigt undergräver deras trovärdighet. De kommer aldrig bli gravida och det kommer aldrig ställas inför ett val att fortsätta eller avbryta en graviditet.

Det finns en tredje tes i deras debattartikel som talar om att kvinnan visserligen skall ha rätt att göra abort men samhället har ingen skyldighet att hjälpa till att bistå en abort om hon så önskar.

Att sätta in denna pengabarriär kan göra att kvinnor i ekonomiskt svaga sitationer avstår från abort för att de inte har råd helt enkelt, då blir rätten till fri abort en klassfråga där de som har det gott ställt i realiteten blir de enda som efter fri vilja kan välja att göra abort.

De här filosoferna vill förändra en glasklar lag där kvinnan har makten att bestämma till ett luddigt filosofiskt hafsverk där saker som samhällets behov skall vägas in i kvinnans graviditet och tvinga henne att fortsätta vara gravid mot sin vilja.

Som svar på Ylva Johanssons (s) och Marcus Ohlströms svar till filosoferna gör de en uppföljning där de skriver att de inte vill begränsa kvinnors rätt till abort.

Vad de filosofiskt vill peka på är att det finns situationer där aborten varken är rätt eller fel. Vad man filosofiskt sätt kan svara på det är att man kan inte vara halvt gravid, och det spelar egentligen ingen roll om de är knutna till ett religiöst samfund, är ateister, ingår i någon lobbyverksamhet eller tillhör den kristna högern. Med en sådan här artikel blir dessa filosofer det som ryssarna skulle kalla för nyttiga idioter som springer ärenden för grupper som vill förändra abortlagen och minska kvinnans rättigheter i denna situation.

Jag vet inte hur DN gör när de väljer vilka debattartiklar som de skall publicera, sådana här artiklar blir som testballonger för att se om det är dags att damma av abortfrågan. Perfekt avsändare , lite luddigt budskap och det skapar starka reaktioner.

Om kärnan i filosofernas resonemang är att enligt dem det finns situationer där det varken är rätt eller fel att göra abort då är det större vikt och betydelse att det är kvinnan som bestämmer och har rätt att få stöd för sitt beslut från samhället hur hon än väljer att fortsätta utan att samhället lägger påbud på kvinnan.

Annonser

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
april 2011
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: