Juholt prickar opinionen ganska bra med sitt ställningstagande om JAS och Libyen.

Jag sitter och läser denna kommentar av före detta SvD reportern och nuvarande Svt reportern Margit Silbersteins inrikespolitiska kommentar om Juholts förhållande till JAS närvaro i Libyen.

Hon lyfter fram Eliassons kommentar några dagar tillbaka som handlade om att han var kritisk mot att avbryta JAS närvaro i Libyen. Vad hon inte skriver är att Juholt tittar på andra lösningar när det gäller hur Sverige skall stödja Libyska folket vilket känns lite orättvist och vinklat från henne. Bara för att man plockar bort JAS betyder det inte att man kan stödja FN uppdraget på andra sätt.

Opinionsmässigt så ligger Juholt väldigt bra med sin Nej linje bland sossar (42 % stödjer tillbakadragandet av JAS), generellt sätt verkar det som att detta är en ickefråga bland tillfrågade svenskar eftersom en stor del (41 %) har ingen uppfattning i denna fråga.

Bland dem som är mest positiva till att JAS skall fortsätta spana hittar vi Fp och Kd (55 %) bland M väljare är stödet 47 % och Centerns väljare 43 %. Så när Eliasson kritiserar ett Juholt nej så ligger han mycket närmare Folkpartiet och Kristdemokraterna när det gäller att hitta stöd för sitt ja till fortsatt JAS spaning i Libyen.

Vi får nog komma ihåg lite hur denna FN insats blev sanktionerad, Kina och Ryssland la ner sina röster och Saudi Arabien gick med på att stödja mot att ingen skulle lägga sig i när de gick in i Bahrain och slog ner folkviljan där. Min funderingar handlar om varför det är ok att offra Bahrain för att sy ihop ett stöd för ett FN mandat mot Libyen. Har inte Bahrains invånare rätt att bli av med sin diktatur, skall inte det också stödjas istället som nu när man lägger locket på och tittar åt andra hållet när grannlandet Saudi Arabien går in i Bahrain och slår ner upproret.

Det finns många länder som skulle kunna dra sitt strå till stacken och ta över flygspaningarna efter Sverige men de har inte gjort någonting för att aktivt stödja FN insatsen. Det är länder som påstår att de stödjer insatsen. FN insatsen står inte och faller med att JAS dras tillbaka och någon annan träder in och hjälper till med flygspaningen.

Det finns 22 länder i arab league som pushade för att få igång icke flyg zonen men det har inte funnits 22 länder som bidragit med att skicka flyg för att upprätthålla flygzonen. Det är dags att de gör detta.

Annonser

0 Responses to “Juholt prickar opinionen ganska bra med sitt ställningstagande om JAS och Libyen.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: