En titt på olika ledare från S märkta tidningar.

Jag har varit inne på detta förrut, och jag tänker försöka få igång en bredare socialdemokratisk idéologisk diskussion genom att lyfta fram de S märkta tidningarnas skribenter i bloggvärlden.

Jag ser det som så här. Det är ett stort dominansperspektiv från högertidningar där de oftast får bestämma frågeställningen i politiska frågor för att många går i svaromål i den politiska vinkeln som de önskar diskutera. Då försvinner många politiska vinklar ur debatten. Jag vill försöka hjälpa till att bredda debatten. Få in infallsvinklar som lyfts fram i rikspolitiken men knappast diskuteras bland bloggare/politiker på vänstersidan av politiken.

Detta kommer bli en ganska lång post och det är min subjektivitet som kommer att skina igenom men jag hoppas att jag kan få aktiva bloggare på vänstersidan att ta en titt då och då på de mindre socialdemokratiska tidningarna som finns ute i landet. Bara för att de är små betyder det inte att de har intressanta saker att säga .

Arbetarebladet – Oärlig regering – 17 maj 2011 – Jenny Wennberg (politisk ledare)

Jenny skriver om Finanspolitiska rådet vars uppgift är att granska regeringens ekonomi- och finanspolitik och pekar på att det är en konstig ordning att Finanspolitiska rådet lyder under regeringen. Man har alltså till uppgift att granska regeringens politik, samtidigt har regeringen makten att bestämma hur stor budget som Finanspolitiska rådet skall ha till sitt förfogande.

Hon föreslår att Finanspolitiska rådet skall lyda under Riksdagen någonting som jag tycker låter sunt för att stärka deras oberoende position mot regeringen. Sitter de i knät på regeringen så har regeringen makt att strypa deras budget om de skriver kritiska rapporter som de inte tycker om.

Regeringen är dåliga att berätta för väljaren varifrån pengarna tas för att finansiera skattesänkningarna och utgiftsökningarna vilket gör att Regeringen tar ett oärligt förhållningssätt jämtemot väljaren som har rätt att få veta svart på vitt.

—-

Dagbladet – Gör inte SD viktig­are än de är – 18 maj 2011 – Kalle Olsson (politisk ledare)

Kalle skriver att regeringen och oppositionen bör sluta att ”sparka Jimmie Åkesson mellan sig som en fotboll” och istället hitta politiska lösningar som förpassar Sd till sidlinjen där de hör hemma. Han pekar på att regeringen har tillåtit Sd att bli vågmästare i många politiska omröstningar och Sd tyr sig till Alliansen 9 fall av 10 någonting som förvånande inte ses som ett problem på Allianssidan.

Jag tror väljaren är smartare än så och Alliansen kommer att få jättestora problem att behålla sina röstare när de blir tvungna att förklara varför de accepterar ett passivt stöd från Sd. Jag tror inte att alla som röstade på Alliansen tycker om denna ordning. Jag ser det som ett friskhetstecken att de små partierna i Alliansen som jag beskriver mer som vasaller till Moderaterna lyfter sig ur den Moderata skuggan och talar med den Rödgröna sidan.

Visst jag förstår att allianspartierna helst vill prata med varann men att avsäga sig som de tre små partierna att inte göra uppgörelser med Rödgröna sidan är att ge upp makt någonting som väljarna förstår och gör att de degraderar de små partierna till små obetydliga partier som gör som Moderaterna säger.

Folket – Borgs politik sågas – Hans Hjälte (ledare)

Hans skriver om Finanspolitiska rådet som sågar regeringens politik. Han beskriver Finanspolitiska rådet som ett politiskt råd med borgerlig politisk grund där man dock har med en socialdemokrat (Erik Åsbrink) för att skapa ett politiskt alibi.

Ordföranden i Finanspolitiska rådet kommer att avgå därför att regeringen inte bryr sig om att lyssna på den kritik som Finanspolitiska rådet har framfört tidigare, något som är intressant för Alliansen vill ju framstå som de lyssnande ledarna någonting som knappast återspeglas här eller i remissinstanser som ger reflektioner till nya lagförslag. Det kör sin linje och bryr sig inte om att lyssna.

Kritiken handlar om att man konstaterar att sänkningen av restaurangmomsen och sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar inte har några större effekter på sysselsättningen eller samhällsekonomin. De ser dessa åtgärder som falsk marknadsföring för att ha effekt när det gäller att skapa nya jobb.

Finanspolitiska rådet kan inte heller påvisa att jobbskatteavdragen ännu haft någon effekt när det gäller att skapa nya jobb men de ger också beröm när det gäller att regeringen inte hymlar med att avsikten är att pressa ner lönerna.

NSD – Borgerliga kannibaler –  18 maj 2011 – Olov Abrahamsson

Olov skriver kort om Reinfeldt som kommer sluta som den mätta kannibalen där Moderaterna kommer göra sitt bästa val hittils i sin historia men kommer förlora makten för att de äter upp Centern och Kristdemokraterna.

Kd har svårt att hantera kritiken från påskupproret och kristenheten inom Kd reagerar mot utförsäkringarna och neddragningarna inom sociala området. Centern fortsätter att förlora kärnväljare på landsbygden samtidigt som socialdemokratin fått en nytändning med Juholt.

Folkbladet – Förklara reformutrymmet – 18 maj 2011 – Lena Sandlin (ledare)

Mer kritik från Finanspolitiska rådet där Lena väljer att lyfta fram kritiken där regeringen borde bli bättre på att berätta hur reformutrymmet uppstår och förklara hur skattesänkningar och utgiftsökningar finansieras.

Utbildningsreformerna som kommer från regeringen är otillräckliga och det är viktigt att satsa pengar på detta, något som Alliansen tydligen inte sätter värde på. Utbildning hänger ihop med uthållig tillväxt och hållbar sysselsättning.

Regeringen gör väldigt lite för att motverka segregationen och rådet ifrågasätter om föräldrar klarar av att göra rationella skolval för sina barn.

Östran – Valets vinnare: soffan! – 17 maj 2011 – Peter Akinder (opinion)

Peter skriver att soffan vann valet i Västra Götaland och att Juholt kan pusta ut för att sossarna gick frammåt trots lågt valdeltagare. Han pekar också på Reinfeldt får skylla sig själv för att inte höja valtemperaturen när han nekade att debattera Juholt inför omvalet.

De misslyckades med att mobilisera de allmänborgerliga väljarna att gå att rösta i omvalet. Soffan som fick egen majoritet är en motståndare som sossarna bör frukta mer än de borgerliga motståndarna.

Andra bloggare: Peter skriver om regeringens omvändning under galgen. Högberg har skrivit brev till Bodström med anledning av hans nya bok. Johan W skriver också om Bodströms nya bok. ”Röda Berget” skriver om borgerlig logik, Moberg reflekterar över Högbergs brev till Bodström, HBT-sossarna skriver om den ”kritiska” granskningen av makten, Krassman skriver om Magnussons reflektioner om SD. Roger Jönsson skriver om socialdemokratins utmaningar efter omvalen. Annarkia skriver kort om fas 3. Sebastian skriver att man skall lära sig av sossarna i Göteborg. 

2 Responses to “En titt på olika ledare från S märkta tidningar.”


 1. 1 peterhogberg 18 maj, 2011 kl. 13:04

  Bra initiativ som jag kommer försöka ta efter. Du ha så rätt att vi kan byta fokus på agendan genom att lyfta våra egna.

  • 2 essbeck 18 maj, 2011 kl. 13:40

   Det är gott Peter.

   Det skadar inte att kolla om man hittar andra intressanta infallsvinklar som de stora tidningarna kanske inte berör.


Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: