Bombhögerns enkelsidighet eller Juholts breda långsiktiga tänkande i Libyen?

Det finns två resolutioner som styr FNs agerande i Libyen. Den ena är resolution 1970 som fördömer bruket av dödligt våld av alla i Libyen mot civilpersoner som protesterar mot regimen. Den reglerar också ett vapenembargo mot Libyen. Denna resolution har fullt stöd i FNs säkehetsråd.

Tittar man på resolution 1973 så har den resolutionen ett svagare stöd i säkehetsrådet. Resolutionen handlar om flygförbudszonen över Libyen och användandet av nödvändiga medel för att skydda civilbefolkningen.

Jag förstår inte riktigt poängen med att hjälpa till att upprätthålla en flygförbudszon I Libyen genom att fortsätta med JAS när Libyens regim nu saknar flygkapacitet, och helst vill ju bombhögern kunna bomba också.

Högermedias infallsvinkel verkar handla om att vara för eller emot JAS i luften över Libyen och om man vill ändra inriktningen när det gäller insatserna i Libyen verkar det handla om att man avslutar insatserna i Libyen något som är helt fel. Det handlar om att bredda det och fokusera på andra saker som bättre kommer människorna till dels. Att bara sväva uppe i det blå och spana över hot som inte ligger över civilbefolkningen är slöseri med resurser.

Att byta fokus och aktivt verka för att upprätthålla vapenembargot och bidra med humanitära insatser som stärker civilbefolkningen är absolut att bidra till att skapa en bestående förändring i Libyen. Dessa funderingar existerar inte ens på Allianssidan, hade det varit för dem så skulle Libyen bli ”fixat” med att bomba det tills det inte finns mer saker att bomba. Tack och lov fick de inte med spaningsvänstern på den linjen.

Det är viktigt att upprätthålla vapenembargot för att hindra tillförsel av vapen som kan skapa ett nytt Afghanistan. Man måste rikta medel och resurser till de civila så att den Libyska insatsen kan skapa bättre effekter som läget är just nu, än vad man kan göra med 8 stycken JAS plan. Det är ett långsiktigt tänk som förhoppningsvis hjälper till att skapa långsiktiga positiva demokratiska effekter för Libyen.

Annonser

0 Responses to “Bombhögerns enkelsidighet eller Juholts breda långsiktiga tänkande i Libyen?”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: