Cirkus Bodström har kommit till byn.

Det var något om en bok som före detta justitieministern skrivit om bakom kulisserna i Rosenbad under hans år i maktens kärna.

Det känns som hela bloggvärlden och tidningsvärlden har fastnat i hans lansering av sin nya bok och det verkar som att lanseringen går bra så den k0mmer nog sälja som smör i solsken.

En sak som verkar vara väldigt central och som många tidningar valt att lyfta fram är det som Bodström verkar peka på som någon form av kupp där till exempel Juholt medverkade. Det finns ett grundläggande fel i hela det resonemanget. De rödgröna gick till val med Mona Sahlin i spetsen tillsammans med ledarna för Mp och V. Så som Rödgröna försökte ”sälja” politiken till väljarna föll dem inte i smaken och de Rödgröna misslyckades på eget sätt.

Det stora felet var att Mona Sahlin inte avgick på valnatten. Hon siktade på ett mål och misslyckades, hon borde lämnat plats redan då på samma sätt som Göran Persson gjorde 2006 efter att ha misslyckats. Jag har sett Mona Sahlin som en person som haft starkt stöd i högerfalangen inom socialdemokratin och ytterst blygsamt stöd hos vänsterfalangen, kanske Juholt ligger lite mer i mitten av partiet för detta är avgörande för att han skall få med sig hela partiet i den riktningen som han sätter ut. Lena Mellin visar starka politiska ömhetsbevis där hon hyllar Bodström som också kan betecknas som att ligga i högerfalangen inom socialdemokratin. Jag undrar när Mellin tänker lämna journalistiken och ge sig in i politiken, hon har ju många tankar om hur socialdemokratin bör förändras och hon borde ta chansen att hjälpa till.

Det är knappast Juholts fel eller någon annan som påpekade det faktum att Socialdemokratin inte kunde nå de uppsatta målen. Alla som planerade och genomförde valkampanjen för Rödgröna inklusive ledande politiker i dessa partier bär ansvar för resultatet och det är ett slag i luften av Bodström att rikta kritik mot dem som lyfte frågan och pekade på det som hela Sverige kunde se, att Socialdemokraterna inte lyckades nå sina politiska mål i 2010 års val. Det blir att Bodström skjuter budbäraren och flyttar ansvaret bort från hans eget och de andras axlar som misslyckades i 2010 års val.

Bodström har sagt att ”lämna politiken var som att lämna maffian” så jag antar väl att detta blir boken om livet inne i maffian ? Jag har inte läst boken men jag antar att svallvågor av citat från boken kommer att sköljas över mig under flera veckor.

Man får tycka vad man vill och de saker som Bodström riktar till specifika personer, dvs vad han tycker får naturligtvis stå för honom. De bitarna som liknar se & hör kvalité. Finns det saker i boken som har sakliga och intressanta resonemang om förändringar som bör ske då kan man sakligt ta till sig dessa bitar och pröva om socialdemokraterna önskar att förändra de bitarna. Det känns lite konstigt att han kommer med dessa bitar nu när han är borta från den innersta kretsen.

Om Juholt misslyckas att vinna valet 2014 kan det mycket väl bli så att socialdemokratiska toppen byter skepnad och tiltar över till att bli dominerade av sossar som ligger till höger inom partiet och då kanske Bodström poppar in i politiken igen som gubben i lådan.

Efter valet 2014 kommer många svar att ha givits, jag tror inte att Juholt är så ivrig att bita sig fast vid makten om han inte når sina mål utan han kommer att stå som Sveriges nästa statsminister efter valet 2014 eller så ställer han sin plats till förfogande på valnatten.

Annonser

0 Responses to “Cirkus Bodström har kommit till byn.”  1. Kommentera

Håll er till ämnet.

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: